11

Senaat stemt in met zorgplan Obama

President activeert speciaal team in West Wing. 'Mouwen opstropen!'

De Amerikaanse senaat heeft donderdag ingestemd met het zorgplan van Barack Obama. De president gaat zich nu persoonlijk bemoeien met het op één lijn krijgen van de senaat en het huis van afgevaardigden.

Door redactie Joop

Het plan dat voorziet in de (omstreden) hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg kreeg 60 stemmen voor en 39 stemmen tegen, eenzelfde stemverdeling als de stemming gisteren over het in stemming brengen van het onderwerp. Inderdaad, het Amerikaanse systeem is wat ingewikkeld.

Het Huis van Afgevaardigden stemde in november al in met de nieuwe zorgwet, die op onderdelen afwijkt van de versie van de Senaat. Deze twee wetten moeten nog in elkaar worden geschoven.

Obama gaat zich nu persoonlijk bemoeien met het op elkaar afstemmen van de beide plannen. Dat zei de president tegen talkshowpresentator Jim Lehrer van PBS.

We hope to have a whole bunch of folks over here in the West Wing, and I’ll be rolling up my sleeves and spending some time before the full Congress even gets into session.

Op welke punten verschillende de twee plannen waar de Amerikaanse eerste en tweede kamer mee akkoord zijn gegaan? NRC Handelsblad zet dat concreet op een rij:

Het Huis wil dat de overheid zelf een ziekteverzekeraar vormt voor de laagste inkomens; de Senaat is daar tegen. Ook zijn beide lichamen het oneens over een maatregel die beoogt dat abortus niet met federaal geld wordt gefinancierd. Beide onderwerpen liggen uiterst gevoelig, zodat er nog een kleine kans is dat de nieuwe wetgeving hierop strandt.

Voor Obama zou het een historische overwinning zijn als de hervorming van het zorgstelsel definitief wordt aangenomen, iets dat begin volgend jaar aan de orde zal zijn. Zeven presidenten faalden sinds de Tweede Wereldoorlog in hun pogingen het recht op ziektekostenverzekering in te voeren voor iedere Amerikaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)