22

Senaat stemt toch in met plannen ID-kaart

Update: Minister probeerde SGP achter de schermen over te halen… SGP-senator Holdijk stemt in

Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met de plannen van minister Donner om weer leges te hebben op ID-kaarten. De Hoge Raad heeft eerder geoordeeld dat de ID-kaart gratis moet zijn, omdat de staat hem verplicht. Even leek het nog dat er geen meerderheid in de Senaat gevonden zou worden voor de plannen van Donner, omdat SGP-senator Holdijk zich in het openbaar tegen de plannen had gekeerd. Uiteindelijk stemde hij toch in.

Dat meldt onder meer de Volkskrant.

Eerder:

Een meerderheid in de Eerste Kamer is niet tevreden met de manier waarop minister Donner de kwestie rondom de leges van de ID-kaart probeert op te lossen. Dat meldt onder meer de Volkskrant. Nadat de Hoge Raad had geoordeeld dat de ID-kaart gratis moet zijn, diende de minister een wetsvoorstel in waarmee die beslissing zou worden teruggedraaid. Om er zeker van te zijn dat zijn wetsvoorstel door de Eerste Kamer zou komen, probeerde hij zelfs in het geheim afspraken te maken met de SGP.

SGP-senator Gerrit Holdijk verklaart tegenover BNR Nieuwsradio dat minister Donner achter de schermen heeft geprobeerd afspraken te maken met de SGP-fractie. Donner is in de Eerste Kamer afhankelijk van de SGP voor een meerderheid. Holdijk is niet op zijn voorstel ingegaan en verklaart: ‘Dit voorstel is niet het goede voorstel op het goede moment.’

Minister Donner vindt een gratis ID-kaart een te dure grap en wil daarom met terugwerkende kracht ook het geld innen vanaf 22 september, de dag dat hij met zijn plan kwam. Zijn plan moest op dat moment nog door beide Kamers worden aangenomen.

In de Tweede Kamer is een meerderheid het eens met Donner, dat burgers weer moeten betalen voor hun ID-kaart.

De Volkskrant: Senaat ontevreden over oplossing ID-kaart
BNR: Donner wilde geheime afspraken leges

Gratis en voor niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (22)