87

Senaat tilt omstreden Kavanaugh op pluche Hooggerechtshof

Met 50 stemmen voor en 48 tegen heeft de Amerikaanse Senaat ingestemd met de benoeming van Brett Kavanaugh tot lid van het Hooggerechtshof. De uiterst conservatieve Kavanaugh was voorgedragen door president Trump. Zijn aanstelling leek even in gevaar te komen nadat vrouwen getuigden van zijn – seksuele – misdragingen. Tijdens de stemming protesteerden honderden burgers voor het gebouw van de Senaat. Binnen riepen demonstranten ‘schande!’ vanaf de publieke tribune.

Kort voor de stemming stelde oppositieleider Chuck Schumer nog dat Kavanaugh het niet verdient om in het hof plaats te nemen en dat hij meermaals de Senaat misleid heeft. Kavanaugh is, zo benadrukte hij, tegen “milieubescherming, vrouwenrechten, burgerrechten, lgbt-rechten, rechten van de oorspronkelijke bewoners van Amerika, bescherming van de gezondheidszorg en werknemersrechten.”

De 53-jarige Kavanaugh is voor het leven benoemd en zal het rechtse oordeel binnen het al door conservatieve krachten beheerste Hooggerechtshof verder versterken.

Geef een reactie

Laatste reacties (87)