Laatste update 15:29
24

Senaat zet streep door Ticketwet die woekerhandel moest tegengaan

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag tegen de Ticketwet gestemd. Die wet, een intiatief van SP en CDA, moest een einde maken aan de woekerhandel in de kaartverkoop bij concerten en andere evenementen. Frappant genoeg stemde ook de Senaatsfractie van het CDA tegen het wetsvoorstel.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vond vorig jaar al dat er een einde moet komen aan de bizarre doorverkoopprijzen bij toegangskaartjes. De Eerste Kamer twijfelt echter aan de effectiviteit van die wet. Een eerste versie van het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamerfractie van het CDA terug naar de tekentafel gestuurd omdat de wettekst te streng was, volgens de CDA-fractie in de Eerste Kamer is de wet juist niet streng genoeg.

Behalve CDA stemde ook de PvdA tegen, ook voorstander in de Tweede Kamer. Die partij gelooft niet dat de doorverkoop van kaarten stopt als burgers de woekerprijzen zelf moeten aanvechten bij de rechter. Dat zou volgens het wetsvoorstel wel het geval moeten zijn: als de kosten van een toegangskaartje onredelijk hoog blijken – meer dan 120 procent van de oorspronkelijke prijs – zouden burgers naar de rechter moeten kunnen stappen.

Maandag schreven initiatiefnemers Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) voor Joop nog een opiniestuk over de woekerhandel in kaarten. Daarin leggen zij onder meer uit hoe het kan gebeuren dat bedrijven, die onderdeel van elkaar zijn, de prijs van een kaartje kunstmatig verhogen door middel van schimmige maar legale doorverkoopconstructies. Ook schreven ze:

Mocht de Eerste Kamer de wet dinsdag verwerpen, dan ontneemt ze consumenten een middel om eindelijk iets te doen tegen de woekerhandel in tickets. Laten we hopen dat de senatoren zich nog eens goed achter de oren krabben en dat ze paal en perk stellen aan de doorverkoop van tickets waar louter liefhebbers het slachtoffer van zijn.

Bron: AD / cc-foto: Rienk Jan Schurer 

Geef een reactie

Laatste reacties (24)