Laatste update 22:14
77

Senaatsfractie Forum voor Democratie valt uit elkaar

De geroyeerde medeoprichter van Forum voor Democratie Henk Otten neemt twee senatoren mee naar zijn nieuwe partij. Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker sluiten zich aan bij Otten. Daarmee heeft de nieuwe partij van Otten drie zetels in de Eerste Kamer, terwijl er voor FvD negen overblijven.

Jeroen de Vries was persvoorlichter bij FvD. Hij was aanwezig bij het NRC-interview met Otten, waarin die zich voor het eerst openlijk uitsprak tegen de alt-rechtse koers van Thierry Baudet. De Vries noemde Baudet bij die gelegenheid een ‘jongetje in de wei’ die naar een wespennest rent als hij de waarschuwing krijgt om dat niet te doen. Sinds dat interview is het hommeles in de partij.

Dorien Rookmaker, een voormalige D66’er die zich eerder nog opwierp als bemiddelaar tussen Baudet en Otten, heeft inmiddels ook definitief de kant van Otten gekozen. Eerder raakte ze teleurgesteld in Baudet omdat die niet wilde praten. Volgens Rookmaker is Otten ‘als een hond’ behandeld.

‘Boreaal geleuter’
Dit weekend hielden Otten, De Vries en Rookmaker een oprichtingsvergadering voor hun nieuwe, nog naamloze partij op een terras in Zwolle, meldt De Telegraaf. De drie willen zich volgens Otten verre houden van ‘boreaal geleuter’. Volgens Otten zijn er meer mensen in de Statenfracties en de Eerste-Kamerfractie van FvD die willen overstappen naar zijn partij. Na Brexit zal Rookmaker, die vierde stond op de FvD-lijst voor de Europese verkiezingen, namens de nieuwe partij ook in het Europarlement kunnen plaatsnemen.

Begin vorig jaar gaf Baudet nog hoog op van ‘de unieke synergie die ik heb met mijn medeoprichter Henk Otten’. “Zonder hem zouden we hier nooit zijn gekomen. Zonder hem zal dit project stranden.”

Update, 19.30 uur: Het rommelt ook in de provincies
Ook in de provincies zijn afgevaardigden van FvD ontevreden. Zo maakte het Zeeuwse Statenlid Robert Brunke maandag bekend dat hij voor zichzelf verder gaat, onder de naam Nieuw Nederland. Dat lijkt overigens geen al te gelukkige keuze.

“Aanleiding is de handelwijze van het partijbestuur aangaande het beleid en de interne machtsstrijd die via de media wordt uitgevochten”, stelt Brunke, die zich bij FvD aansloot vanwege het standpunt over de gekozen burgemeester.

Omroep Flevoland meldt dat het FvD-Statenlid Cornelis van den Berg overweegt zich aan te sluiten bij de partij van Otten. In mei werd Robert Baljeu al uit de Statenfractie in Noord-Holland gezet. Baljeu geldt als een vertrouweling van Otten, en sluit zich nu bij hem aan. “Met het leiderschap van Baudet komen we er niet. Hij is alleen maar bezig de hele dag loyaliteitesten te doen bij zijn eigen mensen”, verklaart Baljeu tegenover De Telegraaf.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)