Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Senaatsfractie VVD heeft grote twijfel over verbod rituele slacht

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kosherslacht_300.jpg
VVD-senator Sybe Schaap heeft meerdere bezwaren. Wel wil hij verder kijken hoe de slacht diervriendelijker kan
De VVD-fractie in de Eerste Kamer heeft grote bezwaren tegen het wetsvoorstel voor een verbod op de rituele slacht. VVD-senator Sybe Schaap stelde Marianne Thieme zeer kritische vragen. Hij waarschuwt om als meerderheid een regel op te leggen voor een minderheid.
Schaap heeft vooral moeite met de uitzondering die de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in haar wetsvoorstel heeft laten opnemen. Wie kan aantonen dat het onbedwelmd slachten diervriendelijk kan, wordt uitgezonderd van de regel.
Die ontheffing is wetstechnisch gezien onuitvoerbaar”, stelt Schaap. En juist een Eerste Kamer moet ‘ondeugdelijke wetten’ tegenhouden, benadrukt hij, schrijft Trouw. “Een slachter moet dan op wetenschappelijke basis bewijzen dat een onbedwelmde slacht diervriendelijk is. Er zijn nu al zoveel verschillende wetenschappelijke inzichten over de huidige rituele slacht, dat het alleen maar zal leiden tot een onophoudelijke academische discussie over wat beter is. Van enige bewijsvoering komt natuurlijk niets terecht.
Ook begrijpt hij niet waarom Thieme de import promoot, terwijl ze ook zegt bezwaar te hebben tegen het feit dat joden en moslims ritueel geslacht vlees zullen blijven eten door het te importeren.
Waarom verbiedt ze ook niet het nuttigen van onbedwelmd vlees? Nu drukt ze het probleem de grens over. Als de slacht elders kan doorgaan, ben je zo inconsequent bezig.
De godsdienstvrijheid is ook iets wat volgens Schaap in het geding is.
Het gaat me te makkelijk om dierenwelzijn superieur te maken aan godsdienstvrijheid.”
Hij zegt in Trouw dat de Senaatsfractie vindt dat de ontheffing niet zorgvuldig tot stand is gekomen. Door die oplossing stemde de VVD toch in met het wetsvoorstel omdat rituele slacht zo niet verboden kon worden. Schaap vreest dat wanneer ze de wet goedkeuren er meerdere godsdienstvraagstukken ter discussie komen zoals jongetjesbesnijdenis.
Schaap is het met Thieme eens dat de slacht diervriendelijker kan en wil daarom naar andere mogelijkheden blijven zoeken. Wanneer de VVD-fractie in de Senaat de wet niet goedkeurt, is er waarschijnlijk nog wel een meerderheid. PVV, PvdA, D66 en GroenLinks zullen er zeer waarschijnlijk mee instemmen. De PvdA en D66 staan echter wel onder druk van hun achterban.
cc-foto: Sethfrantzman
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.