Laatste update 22:58
46

Senator Elizabeth Warren roept op tot impeachment Trump

De Democratische senator en presidentskandidaat voor 2020 Elizabeth Warren, heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden opgeroepen een afzettingsprocedure in gang te zetten voor president Donald Trump. Volgens Warren biedt het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller daar alle aanleiding toe.

Warren schrijft:

Het rapport van Mueller omva feiten waaruit blijkt dat een vijandige buitenlandse regering onze verkiezingen in 2016 heeft aangevallen om Donald Trump te helpen en Donald Trump heeft deze hulp aanvaard. Eenmaal verkozen, saboteerde Donald Trump het gerechtelijk onderzoek naar die aanval.
Mueller plaatste [na afronding van het onderzoek] de volgende stap in handen van het Congres: “Het Congres is bij machte het corrupte misbruik van de president zijn autoriteit te verbieden om zo de integriteit van de rechtspraak te beschermen.” Het juiste proces om die macht uit te oefenen is afzetting.
Het negeren van de herhaalde pogingen van een president een ​​onderzoek naar zijn eigen wangedrag te belemmeren, zou immense en langdurige schade aanrichten aan dit land, en het biedt een vrijbrief aan zowel de huidige als de toekomstige presidenten om hun macht op vergelijkbare manieren te misbruiken.
De ernst van dit wangedrag vereist dat gekozen functionarissen in beide partijen politieke overwegingen buiten beschouwing laten en hun grondwettelijke plicht doen. Dat betekent dat het Huis een afzettingsprocedure tegen de president van de Verenigde Staten moet instellen.

Donderdag gaf de Amerikaanse minister van Justitie Barr een hevig geredigeerde versie van het 400 pagina’s tellende Mueller-rapport vrij aan het Congres en aan de pers. Nadat Mueller in eerste instantie zijn rapport aan Barr overhandigde, kwam de minister vrij snel met een samenvatting van 4 pagina’s waarin hij Trump vrijpleitte van alle aanklachten, ondanks dat het rapport zelf wel degelijk strafbare feiten vermeldde. Ook donderdag gaf Barr weer zijn volstrekt eigen lezing van het rapport, ten gunste van Trump. Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden Hakeem Jeffries zei daarover: “Hij gedraagt zich vooral als een huisadvocaat van een grote misdaadbaas, en niet als verdediger van de belangen van het volk.”

Geef een reactie

Laatste reacties (46)