Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Senator Klaas de Vries nu ook zanger

  •  
05-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klaas_300.jpg
Senator, oud-minister Sociale Zaken, brengt album uit met eigen werk
Dat Klaas de Vries een man is met ongekende talenten was al langer bekend. Zo was hij gedurende zijn laatste jaren in de Tweede Kamer een zeer verdienstelijk weblogger. Nu blijkt hij ook nog componist en zanger. Zijn debuutalbum is getiteld Anderzijds.
Bij de aanblik denk je even dat het gaat om een nieuw album van drs P maar het is toch echt Klaas de Vries. Op het PvdA-congres gaf hij een uitvoering van zijn lied ‘ Geef mij een land ‘, volgens De Vries zelf ‘een verkiezingsprogramma voor iedereen’:
Geef mij een land, waar plaats is voor een droom Geef mij een land met plaats voor idealen Waar mensen hoop in werkelijkheid vertalen
Dat lied is al ouder. De Vries zong het in 1998 toen hij nog minister van Sociale Zaken was. Wat Google-graafwerk levert een opmerkelijke vondst op: Toenmalig Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuys viel destijds op dat het lied wel erg veel overeenkomsten vertoonde met een lied van de bekende feministe Joke Smit. Dresselhuys schreef in 1998:
Ik moest onmiddellijk denken aan het bekende lied van Joke Smit: ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’. Als je een paar passages naast elkaar legt, krijg je het idee dat Klaas de Vries een groot bewonderaar van Joke Smit moet zijn. Joke Smit: ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen.’ Klaas de Vries: ‘Geef mij een land waar plaats is voor een droom.’ JS: ‘Waar zwakken met respect benaderd worden.’ KdV: ‘Waar kansen zijn voor zwakken en voor sterken.’ JS: ‘Het land waar de saamhorigheid bestaat.’ KdV: ‘… Saamhorigheid een zaak is van fatsoen.’ JS: ‘Waar rimpels niet de eenzaamheid voorspellen.’ KdV: ‘Waar je de ouderdom niet hoeft te vrezen.’ JS: ‘Waar allen zorgen voor wie hulp behoeft.’ KdV: ‘Waar aandacht is voor elk die haar behoeft.’ JS: ‘Waar vreemdelingen niet worden gekleineerd.’ KdV: ‘Waar mensen mensen zijn en nimmer illegalen.’ JS: ‘Waarin geweld door niemand meer geduld wordt.’ KdV: ‘Zonder geweld, verdrukking of terreur.’ ‘Geef mij een land’ (tekst en muziek Klaas de Vries) dateert uit 1997. ‘Er is een land waar vrouwen willen wonen’ (tekst Joke Smit, muziek Ruud Bos) uit 1981.
Overigens zijn de verschillen tussen beide liedjes ook enorm. Zie hier de tekst van Joke Smit en beluister dat lied hier.
De cd Anderzijds is te verkrijgen via de website van De Vries
cc-foto: Piet Plaat

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.