Laatste update 12:50
92

Senator Marleen Barth verlaat Eerste Kamer na ophef

PvdA-senaatsfractievoorzitter Marleen Barth legt treedt per direct als lid van de Eerste Kamer. Dat maakte Barth donderdag bekend in een verklaring. De PvdA’er kwam de afgelopen dagen meermaals negatief in het nieuws. André Postema zal voorlopig de taak van fractievoorzitter in de Eerste Kamer op zich nemen. Barths zetel wordt ingenomen door Wouter van Zandbrink.

In de verklaring staat:

Ik betreur het zeer dat er over mijn afwezigheid zoveel beroering is ontstaan. Ik heb hierin een verkeerde afweging gemaakt. Dit temeer omdat er vorige week al negatieve berichten in de pers waren verschenen over een mail die ik vorig jaar heb geschreven aan de gemeente Wassenaar. Het spijt me enorm dat deze twee zaken samen nu zo’n negatief licht werpen op de partij waar ik al zo lang en met zoveel liefde actief voor ben. Ik ben tot de slotsom gekomen dat nog langer functioneren als Eerste Kamerlid voor de Partij van de Arbeid meer kwaad dan goed zal doen, en dat is het laatste dat ik wil. Daarom heb ik mijn lidmaatschap van de Eerste Kamer met onmiddellijke ingang neergelegd.

Eind januari werd bekend dat Barth had afgedwongen de huur van de burgemeesterswoning in Wassenaar – waar zij met haar man, de gewezen burgemeester Jan Hoekema (D66) woonde – met enkele honderden euro’s te verlagen. Dit terwijl met de gemeente Wassenaar al oneigenlijke afspraken waren gemaakt over het gebruikmaken van de ambtswoning na het vertrek van Hoekema, die ook nog extra wachtgeld had bedongen. Deze week kwam het bericht naar buiten dat Barth het debat in de Eerste Kamer over de donorwet van Pia Dijkstra liet schieten, omdat zij besloot op vakantie te gaan naar de Malediven.

PvdA-leider Lodewijk Asscher laat in een reactie weten: ‘Ik heb begrip voor het moeilijke besluit dat Marleen heeft genomen. Ze heeft zich de afgelopen jaren op verschillende posities met veel passie ingezet voor de partij. Ik heb daar waardering voor.’

Zie ook: Kee & Van Jole over Barth

Bron: AD / Beeld: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (92)