Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SER wil af van huursubsidie en hypotheekrenteaftrek

  •  
16-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Flickr_hypotheek_aloxe_300_01.jpg
Renteaftrek hervormen, zodat vooral lagere inkomens profiteren
De Nederlandse woningmarkt functioneert niet goed, dat stellen deskundigen van de Sociaal Economische Raad (SER). Daarom wil de raad een ingrijpende hervorming van de woningmarkt. Zowel de huidige hypotheekrenteaftrek als de huursubsidie zouden moeten worden afgeschaft.
Door de hoge aftrek zijn huizen onnodig duur, zegt de Commissie Sociaal-Economische Deskundigen van de SER vrijdag in een rapport over de Nederlandse woningmarkt. Om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren wil de raad ook af van de overdrachtsbelasting.
Huiseigenaren krijgen in het advies van de SER ook een deel van de rente terug. De woning moet echter niet meer onder de inkomstenbelasting vallen, maar onder vermogensbelasting. Daardoor zouden niet vooral de hogere, maar vooral de lagere inkomens profiteren van teruggave.
Om de huurmarkt beter te laten functioneren, is een ontwikkeling naar marktconforme huren gewenst, zo stelt de raad. Dit betekent dat bewoners van goede, maar relatief goedkope, huurwoningen hogere huren zullen gaan betalen, met name in gebieden met een gespannen woningmarkt. Voor huurders met een laag inkomen blijft er ook in de toekomst inkomensondersteuning.
Lees hier meer
Foto: Flickr CC Aloxe

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.