37

Serious Request breekt record: 12,3 miljoen voor Rode Kruis

Actie 3FM om babysterfte te bestrijden groot succes 

“De opbrengst van 3FM Serious Request 2012 is maar liefst € 12.251.667,-! Een waanzinnig hoog bedrag,” meldt het Rode Kruis. De internationale hulporganisatie gebruikt het ingezamelde geld om babysterfte te bestrijden.


Het Glazen Huis stond dit jaar in Enschede. De opbrengst is binnengehaald met het het aanvragen van verzoeknummers, veilingen en andere inzamelingsacties. De dj’s Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom brachten er zes dagen zonder eten door. Vorig jaar haalde Serious Request 8,6 miljoen euro op.

De actie is een extra opsteker omdat de liefdadigheid deze keer onder vuur kwam te liggen van rechtse media en opiniemakers voor wie ontwikkelingshulp een doorn in het oog is. Onder meer op Geenstijl en de opiniepagina’s van de Volkskrant werd geprotesteerd tegen het redden van kinderlevens. In 2010 na het aantreden van het rechtse gedoogkabinet staakte de regering het verdubbelen van de opbrengst. Inmiddels haalt Serious Request drie keer zoveel op.

Het thema was dit jaar Let’s Hear it for the Babies, waarmee de hulp aan (zwangere) moeders door het Rode Kruis wordt ondersteund. De hulporganisatie zegt daarover:

Rode Kruis-vrijwilligers zorgen ervoor dat aanstaande moeders het belang van zwangerschapscontroles en vaccinaties inzien en helpen bij het plannen en opvolgen van deze controles. Tijdens  controles houdt een vroedvrouw de groei van de foetus in de gaten en zorgt dat de moeder gevaccineerd wordt. (…) 

Huisbezoeken in de eerste week na de geboorte verkleinen de kans op babysterfte met 30 tot 60%. Tijdens een bezoek zorgt de Rode Kruis-vrijwilliger voor de nieuwe moeder en haar baby en komen praktische zaken aan bod, zoals het belang van hygiëne, het warm houden van de baby en borstvoeding. Ook de gezondheid en voeding van de moeder wordt in de gaten gehouden. Een huisbezoek is een gelegenheid om eventuele gezondheidsproblemen te signaleren en hierop actie te nemen. Daarnaast controleert de vrijwilliger of de baby gevaccineerd is.

Er kan overigens nog gedoneerd worden 

Lees ook de opinie van Han van der Horst over de rechtse kritiek: Nieuw: Geef kinderen geen kans

Geef een reactie

Laatste reacties (37)