19

Server van klimaatwetenschappers gehackt

emails zouden volgens skeptici aantonen dat er met cijfers is geknoeid

Hackers hebben ingebroken bij de server van de University of East Anglia en hebben e mails en documenten van prominente klimaatwetenschappers online gezet. Het gaat onder meer om discussies over wetenschappelijke data en de vraag of die data vrijgegeven zou moeten worden. Verder zijn e mails gepubliceerd over de vraag hoe de argumenten van klimaatskeptici te bestrijden.

Door redactie Joop

Volgens sommige klimaatskeptici wordt hiermee aangetoond dat  onwelgevallige wetenschappelijke informatie wordt achtergehouden, zo schrijft de New York Tiimes.  Maar de auteur denkt niet dat de documenten die nu op staat zijn komen te liggen tot een wezenlijk andere visie op het klimaat zullen leiden.

Het bewijs voor een groeiende menselijke bijdrage aan de opwarming van de aarde is zo algemeen geaccepteerd dat het gehackte materiaal waarschijnlijk dat algemene punt niet onderuit zal kunnen halen. De documenten zullen echter wel vragen oproepen over de kwaliteit van bepaalde specifieke onderzoeken en de gedragingen van een aantal wetenschappers.

In een van de mails schrijft een wetenschapper over een ‘statistische truuk’, die hij heeft toegepast in een grafiek die een recente opwarming laat zien. Hij zou die truuk hebben geleerd van wetenschapper Michael Mann. Desgevraagd reageert Mann daarop dat het woord ‘trick’ onder wetenschappers heel gebruikelijk is en dat het betekent dat een wetenschappelijk probleem is opgelost en niets anders.

Een andere wetenschapper wiens mails nu zijn gepubliceerd, Gavin A. Schmidt van NASA zei: “Wetenschap klopt niet omdat we allemaal zo aardig zijn. Newton was misschien wel een eikel, maar de theorie van de zwaartekracht  gaat nog steeds op.”

Geef een reactie

Laatste reacties (19)