Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sexy baard blijkt bacteriehaard

  •  
14-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
sexybaard300
Natuurlijk sieraad voor het mannengezicht volgens experts 'bacteriële spons' en verspreider van infecties
Mannen met baarden zijn sexy, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Maar wat baardhaters al jaren roepen, wordt nu beaamd door wetenschappers: bacteriën vinden baarden nog lekkerder dan de meeste vrouwen.
Carol Walker van het Birmingham Trichology Center, zegt in de Daily Mail:
Baarden herbergen meer ziektekiemen omdat gezichtshaar stugger is dan ander haar, het vangt dus gemakkelijker vuil en bacteriën op. Bovendien hebben mannen ook vaak de slechte gewoonte om die baard te veel aan raken, waardoor de bacteriën gemakkelijk naar de mond verspreiden.
Microbioloog Dr. Ron Cutler van de Queen Mary Universiteit in Londen adviseert daarom regelmatige zeepsessies voor de kinpruiken: 
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat baarden infecties kunnen verspreiden. Het is dus belangrijk om die gezichtsbeharing regelmatig te wassen.”
Hugh Pennington, professor-emeritus in bacteriologie aan de Universiteit van Aberdeen, denkt echter dat het met de gezondheidsrisico’s wel meevalt: 
Het zijn dezelfde bacteriën als die op de huid. Het is niet problematisch en vormt geen gevaar voor de gezondheid.”
Toch blijkt uit onderzoek van de Aston Universiteit dat mensen met baarden wel degelijk meer bacteriën bij zich dragen. Professor Anthony Hilton onderzocht of mondmaskers van chirurgen de bacteriën van het gezicht opvangen en of een baard daar enig effect op had:
Wat ze ontdekten is dat mannen met baarden significant meer bacteriën hadden, meer dan mannen zonder baard of vrouwen. En de chirurgen met baard die een mondmasker droegen verspreidden ook meer organismen bij het bewegen.
Cc-foto: de prachtige baard van Joe Maganiello, Disney | ABC

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.