20

Sexy Polen dupe Eurovisie-vakjury

Inzending opvallend populair bij publiek: op 1 in Engeland, Ierland, Noorwegen en Oekraïne ... Russen houden wel van Conchita, jury niet

De Poolse inzending voor het Eurovisie-songfestival viel visueel op door het kilometers diepe decolleté van een van de danseressen. Het gewaagde optreden was aanleiding voor een even diepe kloof tussen publiek en jury’s. De Polen deden het opvallend goed bij het publiek maar kregen weinig waardering van de experts.


De Poolse inzending die als 14e eindigde werd door het publiek in Engeland, Ierland, Noorwegen en Oekraïne beloond met de nummer 1 plaats. Nederland dat nummer 2 werd, was in 5 landen de publiekslieveling: Oostenrijk, Denemarken, Estland, IJsland en Litouwen. De nummer 3 Zweden eindigde bij het publiek van geen enkel land als eerste en alleen in Finland en Denemarken als tweede. Mooi is de wederkerigheid tussen Nederlanders en Polen, in beide landen zette het publiek elkaar op de tweede plaats. Van een algemene afkeer van Polen blijkt dus geen sprake.

In Rusland was ook een sterk verschil te zien tussen het oordeel van de jury en de volkswil. Terwijl de officiële jury van het land dat een anti-homobeleid voert de Oostenrijkse inzending slechts op een 11e plaats zette beloonde het Russische publiek de baarddragende Conchita Wurst met een derde plaats. Conchita werd in 8 laden door het publiek op de eerste plaats gezet: Finland, Duitsland, Malta, Portugal, Slovenië, Zweden, Zwitserland en Nederland. In maar liefst elf landen was Oostenrijk de nummer 2 voor het publiek.

De vakjury werd in 2009 (her)ingevoerd om tegenwicht te bieden aan de publieksstem. De vakjury’s bepalen voor 50 procent de plaats die een land krijgt. Dat heeft de Polen een toppositie gekost. De Britse vakjury zette Polen op de 25e plaats, de Ierse op de 26e, de Noorse op de 19e en de Oekraïense plaatste Polen op de 8e plaats. In al deze landen koos het publiek de Polen als nummer 1. Ook de Nederlandse vakjury kon niet bekoord worden en zetten de Polen op de 25e plek.

Correctie: Polen eindigde op de 14e plaats, niet op de 9e zoals eerst stond vermeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)