13

SGP’ers zijn bang voor Donald Duck

Strijd tussen Guus Geluk en Donald Duck om Katrien niet goed ... Kwik, Kwek en Kwak die opgevoed worden door één man roept vragen op

Dat orthodoxe christenen niets moeten hebben van vrouwelijke politici wisten we al, maar nu moet ook Donald Duck het ontgelden. In de vragenrubriek van Refoweb wilde een lezer weten of het lezen van de Donald Duck wel oké is. Het nichtje kan er namelijk maar geen genoeg van krijgen.


De vragensteller is bezorgd over het nichtje, dat de voorkeur geeft aan de avonturen van Donald Duck boven de 17e eeuwse verhalen van Alexander Peden:

Hoe denkt u over het lezen van strips als Donald Duck. Mijn nichtje (7) is er dol op en wil als ze bij ons is bijna niet anders. Mijn ouders zeggen dat je van dergelijke verhalen niet beter wordt, maar ook niet slechter. Ik ben het hier wat mee oneens, omdat ik vanuit m’n eigen leven weet dat de zonde kan ‘wennen’. Maar goed, nu neemt ze van mij aan dat het niet zoveel inhoud heeft, maar ze leest ze tegelijk ‘lekker’ door. Vandaag vertelde ik haar het verhaal van Alexander Peden als ‘alternatief. Dat vond ze wel mooi, maar dergelijke stof/termen zijn voor haar ook heel onbekend. Wat kun je in zo’n geval het beste doen?

De deskundige, die toegeeft dat hij in zijn kinderjaren ook niet van de Duck’s kon afblijven, adviseert: 

Ik ben van mening dat je gelijk hebt dat Donald Duck geen goede leesstof is. Ik zeg daar gelijk bij dat ik vroeger veel Donald Duck heb gelezen en dus de inhoud ken, maar ook gelezen heb waarvan ik nu zeg dat het niet goed is geweest. Ik heb deze opvatting om verschillende redenen. Mijn eerste reden is de presentatie van magie. In de verhalen, waarin Zwarte Magica voorkomt, wordt zwarte magie als normaal gepresenteerd. Zwarte magie is in de kringen van wicca (waar je jezelf verre vandaan moet houden) de destructieve magie. Dit is ook wat Zwarte Magica doet: Dagobert Duck verwoesten. Dit staat haaks op de Bijbel. Het kwade wordt namelijk niet overwonnen door het goede, maar Dagobert Duck (die niet uitblinkt in de christelijke deugd van naastenliefde; hij doet mij denken aan Luk. 12:13-21 (de rijke dwaas) en Luk. 16:19-31 (de rijke man en de arme Lazarus)) slaat steeds het kwaad af. Dit zijn onbijbelse noties over de verhouding goed en kwaad en magie. Rondom Donald Duck spelen zich zaken af die te denken geven. De drie neefjes zijn altijd bij oom Donald, maar waar zijn de vader en moeder van deze neefjes? Is het goed dat deze drie neefjes worden opgevoed door een man alleen? Is het goed dat Donald en Guus Geluk voortdurend aan het strijden zijn om Katrien? Wordt een man aantrekkelijk om wat hij heeft en wat hij kan of is het om wie hij is? Die vragen komen in het licht van hoe de Heere de dingen heeft bedoeld en geschapen toch bij mij op.

Lees het hele antwoord op Refoweb (zondag gesloten)

cc foto: lanceball

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)