28

SGP laat vrouwen mogelijk toe op kieslijst

Niet te vroeg juichen: het is niet de bedoeling dat vrouwen daadwerkelijk in de Tweede Kamer komen

De SGP gaat naar verwachting vrouwen op haar kieslijst toelaten. Vanwege een uitspraak van de Hoge Raad en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wordt de partij hier nu toe verplicht. Het is echter niet de bedoeling dat vrouwen ook daadwerkelijk in de Tweede Kamer komen of gaan regeren. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad op basis van een interview met SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen.

Volgens een woordvoerder van de partij gaat het om een ‘denkrichting’. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Door vrouwen toe te staan zich verkiesbaar te stellen wordt de formeel-juridische belemmering weggenomen. Het is alleen niet de bedoeling dat ze uiteindelijk daadwerkelijk volksvertegenwoordigers worden. De Hoge Raad bepaalde eerder dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kandidatenlijst. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft die uitspraak bevestigd.

Het Reformatorisch Dagblad schrijft:

Het SGP-hoofdbestuur heeft na de vraag van Spies juristen in en buiten de eigen kring gevraagd naar de consequenties van de uitspraak. Zij kwamen tot de conclusie dat de SGP haar afwijzende visie op vrouwen die een regeerambt bekleden, kan handhaven. Artikel 10 van het beginselprogramma waarin deze visie staat verwoord, kan daarom gehandhaafd blijven. Maar de formeel-juridische belemmeringen in statuten en reglementen zouden moeten verdwijnen.

Van Leeuwen kan niet aangeven welke wijzigingen in reglementen en statuten nodig zijn. Ook niet of het hier om wijziging van landelijke regels gaat of van provinciale en gemeentelijke. Daarover moet het hoofdbestuur eind volgende maand beslissen.”

Donderdagavond verschijnt het interview met Maarten van Leeuwen op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)