7

SGP laat wachtgeldregeling eigen voorzitter onderzoeken

De SGP heeft een onderzoek aangekondigd naar de wachtgeldregeling van de eigen nieuwe partijvoorzitter Peter Zevenbergen. Dat meldt NRC. Zevenbergen ontvangt al twaalf jaar wachtgeld nadat hij van 1994 tot 2006 wethouder was in Alblasserdam. Dit terwijl hij al jaren een voltijdbaan heeft op een Rotterdamse school.

Het wachtgeld bedraagt maandelijks 1450 euro en zou bedoeld zijn om het inkomstenverlies na zijn wethouderschap te compenseren. In een verklaring op de website van de SGP laat Zevenbergen weten dat alles wat hij extra verdient in mindering komt op zijn wachtgeld en terugvloeit in de gemeentekas van Alblasserdam: ‘Mijn extra bijverdiensten vloeien dus terug naar de gemeenschap’. Ook zegt hij ‘geheel in lijn met de letter en de geest van de wachtgeldregeling’ te handelen.

De SGP schrijft dat in 2014 wel overleg is gevoerd tussen Zevenbergen en de gemeente over het afbouwen dan wel stoppen van de regelring, maar dat uit gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek ‘dat dit niet zonder meer mogelijk was’. Het ministerie laat op navraag door NRC weten ‘dat het destijds adviseerde niet van de regeling af te zien omdat het toekennen van wachtgeld altijd hoofdregel moet zijn en afzien ervan uitzondering’. Ook zegt het ministerie dat Zevenbergen ‘voldoet aan de wettelijke eisen van de wachtgeldregeling zoals die gold ten tijde van zijn aftreden in 2006’.

Dat de SGP en Zevenbergen nu alsnog een extern onderzoek laten uitvoeren, is omdat na een artikel op de website Alblasserdamnieuws vragen zijn gerezen over de juistheid van de regeling. Volgens de SGP was dat artikel ‘deels op onjuiste financiële gegevens gebaseerd’, maar de partij wil desondanks alle twijfel wegnemen en zegt de uitkomst van het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

Beeld: Screenshot campagnefilm SGP

Geef een reactie

Laatste reacties (7)