Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SGP mag vrouwen niet weren van kieslijst

  •  
09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1058 keer bekeken
  •  
mx1b.jpg
Hoge Raad: regering moet maatregelen nemen tegen deze vorm van discriminatie
De SGP mag niet langer vrouwen discrimineren. De Hoge Raad heeft vrijdag beslist dat de fundamenteel-christelijke partij vrouwen niet mag weren van de eigen kieslijst. De Nederlandse overheid moet in actie komen tegen de partij, aldus de hoge rechters.
Door redactie Joop
RTEmagicC_ANP-sgp-vrouw-300px.jpg
De Nederlandse overheid handelt in strijd met de wet door toe te staan dat de SGP vrouwen anders behandelt dan mannen, zo stelt de Hoge Raad. De regering moet volgens de rechters maatregelen nemen tegen het onderscheid dat de christelijke partij maakt tussen mannen en vrouwen.
Met het oog op de komende verkiezingen betekent deze uitspraak dat de SGP vrouwen in elk geval niet mag uitsluiten van passief kiesrecht, want daarmee handelt zij in strijd met het VN-Vrouwenverdrag. De partij moet dus vrouwen toelaten op haar kandidatenlijst. 
De kwestie sleept al sinds 2003, meldt NRC. Het hoogste rechtscollege oordeelde vandaag over een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, die in 2006 bepaalde dat de Nederlandse Staat het standpunt van de SGP niet mag gedogen. Dit standpunt houdt onder meer in dat de christelijke partij geen vrouwen toelaat op de kiestlijst en hen verbiedt bestuursfuncties binnen de partij te bekleden, zo meldt de Volkskrant.
Update 13:50 De SGP presenteerde trouwens vlak na de uitspraak van de Hoge Raad de eigen kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. En inderdaad: er staan alleen mannen op de lijst. Na de nieuwe lijsttrekker Kees van der Staaij (41) komt Elbert Dijkgraaf (40), hoogleraar economie in Rotterdam, op nummer 2. De lijst telt in totaal dertig kandidaten en is volgens de partij “een mooie mix van bekende gezichten en verrassende nieuwkomers.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.