19

SGP-senatoren redden langstudeerders

Boete voor langstudeerders met één jaar uitgesteld. UPDATE: Ook bezuinigingen op passend onderwijs uitgesmeerd

Studenten die langer dan vier jaar over hun studie doen zullen in de toekomst een boete van 3000 euro opgelegd krijgen, bovenop het collegegeld. Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra wilde dat deze maatregel per 1 september in zou gaan. Na kritiek vanuit de SGP heeft de staatssecretaris besloten de boete met één jaar uit te stellen.

UPDATE

Het kabinet vertraagt ook de bezuinigingen op passend onderwijs. Dat blijkt uit een brief van de bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, minister Marja van Bijsterveldt en staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer. Dat meldt de Volkskrant.

SGP riep het kabinet eerder op de maatregel met één jaar uit te stellen. Hierdoor zouden studenten die nu niet meer in staat zijn om de opgelopen achterstand in te halen worden geholpen.

De Volkskrant schrijft:

‘Volgens RTL is het uitstel te danken aan de SGP. De Kamer zou morgen akkoord gaan met een amendement dat het uitstel mogelijk maakt. Zonder steun van de SGP heeft het kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer, en zou het wetsvoorstel dus niet door gaan.

Bovendien was de maatregel al omstreden omdat deze zou gelden voor studenten die al een achterstand hebben opgelopen. Studentenorganisaties LSVb, ISO en LKvV hebben juridisch advies ingewonnen bij advocatenkantoor Stibbe, waaruit blijkt dat deze maatregel onrechtmatig is, omdat deze indruist tegen het ‘rechtszekerheidprincipe’; studenten die reeds zijn begonnen aan een studie, zouden niet met een nieuwe regeling mogen worden geconfronteerd.

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (19)