484

SGP: Verkrachting zelden vruchtbaar

Update: Van der Staaij nu beveiligd ... Huffington Post schrijft over Nederlandse echo van Republikein Todd Akin ... ChristenUnie-leider Arie Slob houdt lijstverbinding met SGP in stand

De Amerikaanse republikein Todd Akin stelde onlangs dat vrouwen niet zwanger kunnen worden van een verkrachting. Hij deed dit in het debat rondom abortus; iets waar hij fel tegen is. Je zou denken dat het hierbij om Amerikaans conservatisme gaat, maar niets is minder waar. Ook SGP-leider Kees van der Staaij meent dat de kans op zwangerschap na een verkrachting heel erg klein is.

Update 23.34

Van der Staaij krijgt sinds vanavond bewaking vanwege zijn uitlatingen over abortus en verkrachting. Dat bleek dinsdagavond op een partijbijeenkomst van de SGP in Middelharnis, schrijft het Reformatorisch Dagblad. Ook bij aankomst van het tv-programma Knevel & Van den Brink was zichtbaar dat de SGP-leider bewaakt wordt.

Ook in Amerika is het nieuws over Kees van der Staaij opgepikt. De Huffington Post heeft het over een Nederlandse echo van Republikein Todd Akin.

Update 18.20

ChristenUnie-leider Arie Slob doet geen afstand van de lijstverbinding die hij met de SGP is aangegaan. Hij ziet daar geen reden toe omdat hij vindt dat de discussie in alle openheid gevoerd moet worden. ‘Ik leg geen verantwoording af voor de woorden van Kees van der Staaij’, zei hij in Een Vandaag.

Frits Wester wilde van Van der Staaij weten of hij, net als Akin, gelooft dat het vrouwelijk lichaam een soort ingebouwd mechanisme heeft wat ervoor zorgt dat het niet zwanger kan worden na een verkrachting. De SGP-leider antwoordt daarop:

Dat is een feit, dat dat, zeg maar, heel weinig gebeurt, maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk kan gebeuren.Dus dat het wel een probleem is, wat natuurlijk een vreselijk probleem is waar mensen mee in aanraking kunnen komen. Daar wil ik echt niet makkelijk over doen, maar we moeten ook niet doen alsof dat zeg maar nou de meeste gevallen van abortus in Nederland nou daar mee te maken hebben. Dat gaat om hele andere situaties, om hele andere redenen.” [sic]

Mocht het wonder gebeuren dat een vrouw dan toch zwanger wordt van haar verkrachter, dan is abortus alsnog uit den boze. Hierover zegt Van der Staaij:

Wij hebben en houden als standpunt dat wij zeggen dat onder alle omstandigheden waarin niet het leven van iemand in het geding is, vinden wij dat wij zeg maar voor dat ook ongeboren menselijk leven moeten staan.

Bekijk hier de uitzending met Van der Staaij.

Uit een onderzoek van Rutgers Nisso Groep uit 2009 blijkt dat 7 procent van de vrouwen die verkracht worden hierdoor zwanger raken. Zonder dit cijfer af te zetten tegen zwangerschap na ongepland en onbeschermd seksueel contact zegt het echter niet zoveel.

Tofik Dibi (GroenLinks) noemt het standpunt van Van der Staaij ‘walgelijk’. Pia Dijkstra (D66) vindt de uitspraken ‘ongehoord’ en Jetta Klijnsma (PvdA) eist excuses van Van der Staaij.

Mariska Orbán de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, laat op Twitter weten verheugd te zijn met Van der Staaij’s uitlatingen. Ze twittert:

Net interview gehad met #SGP voorman @keesvdstaaij Stoer om te zien hoe hij in seculier Nederland uitkomt voor een helder christelijk geluid

Eerder:

De Republikeinse senaatskandidaat Tom Smith heeft in een poging zich te distantiëren van de uitlatingen van partijgenoot Todd Akin rondom abortus en verkrachtingen, de zaak alleen maar verslechterd. Akin stelde eerder dat verkrachting niet tot zwangerschap kan leiden doordat het lichaam van de vrouw zich daar tegen verzet. Volgens Smith lijkt zwanger worden door verkrachting op het ongehuwd krijgen van een baby.

Smith zegt in een interviewsessie het oneens te zijn met Akin. Volgens hem kunnen vrouwen wel degelijk zwanger worden door een verkrachting. Desalniettemin is hij tegen abortus, ook voor slachtoffers van verkrachting of incest.

Eén van de interviewers wilde van Smith weten hoe hij zou handelen als zijn dochter zwanger zou worden door verkrachting. Hierop antwoordde hij dat hij iets soortgelijks heeft meegemaakt in de familie. Smith:

Zij koos gelukkig om het kind te laten leven, en ik moet haar daarvoor roemen. Maar gelukkig voor mij, moest ik … zij maakte zelf de juiste keuze. Begrijp me niet verkeerd, zij was niet verkracht, maar het lijkt erop.

De reporter wil vervolgens uitleg van de senaatskandidaat. Op de vraag of ongetrouwd een baby krijgen gelijk staat aan zwanger worden na verkrachting antwoordt Smith:

Een baby krijgen als je niet getrouwd bent. Schuif jezelf in de schoenen van de vader, dat is toch dezelfde situatie.

Geef een reactie

Laatste reacties (484)