25

SGP: Vrouwen mogen formeel op kieslijst

Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het ook echt gaat gebeuren

De SGP gaat in het algemeen reglement van de partij vastleggen dat het voor de selectie voor kieslijsten niet mag uitmaken of je man of vrouw bent. Enigszins gedwongen door een uitspraak van de Hoge Raad heeft de partij hiertoe besloten. Artikel 10 uit het beginselprogramma van de partij, waarin staat dat het regeerambt de vrouw niet toekomt, blijft tegelijkertijd wel gehandhaafd.

Landelijk voorzitter van de SGP, Maarten van Leeuwen, verklaart dat het partijbestuur voor de keuze stond de partijregels aan te passen, of af te wachten tot de regering met wettelijke maatregelen zou komen. Het partijbestuur heeft ervoor gekozen zelf wijzigingen door te voeren, omdat overheidsmaatregelen misschien wel nog ingrijpender zouden kunnen zijn.

Op de vraag van het Reformatorisch Dagblad of er nu wel of geen vrouwen op de SGP-lijsten komen, antwoordt Van Leeuwen:

De formeel-juridische belemmeringen zullen verdwijnen uit het algemeen reglement. Dat moet vanwege de uitspraak van de Hoge Raad. Het moge helder zijn dat onze inhoudelijke opvattingen niet veranderen als gevolg van een rechterlijke uitspraak. De innerlijke overtuiging van de partijleden op dit punt zal nu en in de toekomst bepalend zijn. Op dit moment verwacht ik niet direct dat SGP-vrouwen op de kandidatenlijst willen gaan staan. Voor alle duidelijkheid: het hoofdbestuur heeft in feite sinds de uitspraak van de Hoge Raad al geen middelen meer om dit tegen te houden.

RD: SGP: Vrouw niet weren van kieslijst om geslacht

Geef een reactie

Laatste reacties (25)