Laatste update 11:11
63

Sharon Dijksma redt VN-klimaatpanel van ondergang, nadat Trump zich terugtrok

Nederland verhoogt haar bijdrage aan het VN-klimaatpanel IPCC na terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs. Dit en komend jaar wordt de Nederlandse bijdrage verdubbeld tot 100.000 euro. Dat heeft demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en milieu) gezegd tegen De Volkskrant.

Ook heeft de staatssecretaris andere Europese landen opgeroepen hetzelfde te doen, en mee te helpen het financiële gat te vullen dat is ontstaan na het besluit van Trump om het klimaatakkoord niet langer te steunen. “Zo laat je zien dat Europa verantwoordelijkheid neemt en straal je leiderschap uit”, aldus Sharon Dijksma.

Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke rapporten die de basis vormen van het klimaatakkoord. Door het besluit van Trump verloor het IPCC zijn grootste donor (1,8 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer een derde van het totale budget).

Duitsland heeft al toegezegd een extra bijdrage te doen. Maandag wordt tijdens de Europese Raad in Luxemburg gesproken over een Europese reactie op de uittreding van de VS. Ook het plan van staatssecretaris Dijksma zal dan worden besproken.

Bron: De Volkskrant

Foto: cc Roel Wijnants

 

Geef een reactie

Laatste reacties (63)