12

‘Shell beschuldigt Nigerianen ten onrechte van olielek’

Tienduizend liter olie lekte de grond in door verroeste pijpleiding

De olielek die drie weken plaats vond in het Nigeriaanse dorp K-Dere is veroorzaakte door een verroeste pijpleiding. Shell is daarmee zelf verantwoordelijk voor de schade: 10.000 liter olie die de grond in lekte. Eerder legde de oliegigant de schuld bij de Nigerianen die de leiding gesaboteerd zouden hebben om olie te stelen.

Uit een intern handgeschreven rapport van Shelldat in handen in van VARA’s Vroege Vogels, blijkt dat Shell zelf verantwoordelijk is. In dat document staat dat de pijpleiding door roest (‘corrosion’) is gaan lekken. 

Campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie reageerde vanochtend boos in Vroege Vogels. 

“Shell suggereert voortdurend dat de olielekkages in de Nigerdelta worden veroorzaakt door sabotage en oliediefstal door de lokale bevolking. Uit dit rapport blijkt maar weer eens dat dat lang niet altijd het geval is. Shell is er telkens als eerste bij om te suggereren dat lekkages worden veroorzaakt door de Nigerianen. Maar je hoort Shell nooit als het hun eigen schuld is. En volgens ons is dat in ongeveer de helft van alle olielekkages het geval.

Het Afrikaanse dorp is nog voor de eerste keer getroffen door olielekkages van Shell. Uit een rapport van UNEP -het milieubureau van de Verenigde Naties- uit augustus 2011 blijkt dat Shell eerder gelekte olie in het dorp nooit goed heeft opgeruimd. Daardoor is onder meer het grondwater vervuild. UNEP beveelt in het rapport aan dat Shell maatregelen moet nemen om de risico’s voor K-Dere en omliggende dorpen te verminderen. Maar Vroege Vogels verslaggever Elena lindemans heeft zelf in april in K-Dere geconstateerd dat tot op heden weinig tot niets met dit advies is gedaan.

cc-foto: Rhys

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)