Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell betaalt 70 miljoen aan slachtoffers Niger Delta

  •  
06-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ANP-PloumenNigerdelta_300.jpg
Amnesty International spreekt van belangrijke overwinning …40 miljoen gaan naar individuele slachtoffers, 30 miljoen naar de gemeenschap in Bodo
Het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell heeft buiten de rechtbank om een financiële regeling getroffen met de slachtoffers van de olielek in de Niger Delta. Shell keert 70 miljoen euro uit aan de slachtoffers. Zeker 40 miljoen daarvan gaat naar individuele slachtoffers, 30 miljoen gaat naar de gemeenschap in de zwaar getroffen Bodo-regio.
Amnesty International spreekt van een belangrijke overwinning op ernstige nalatigheid van de oliegigant. Shell heeft jarenlang niet de waarheid verteld over een dubbele olielek in 2008 in Nigeria om hoge claims van de bevolking te ontlopen. De lek trof met name vissers in het Bodo-district, een gebied in de Nigerdelta. Shell hield jarenlang vol dat de bevolking zelf verantwoordelijk was voor het lek. Locals zouden de pijpleiding hebben gesaboteerd om illegaal olie af te tappen, maar Amnesty wist de hand te leggen op documenten die bewijzen dat Shell nalatig was in het onderhoud van de leidingen en daar van op de hoogte was. Uiteindelijk gaf Shell de fout toe, maar de discussie over de uiteindelijk hoeveelheid die vrijkwam bij de lek, hield aan. Publiekelijk is Shell daar nooit helemaal duidelijk over geweest en daardoor bleef een schadevergoeding voor de slachtoffers lang uit.
“Ze krijgen nu pas zes jaar nadat ze alles zijn kwijtgeraakt een eerlijke compensatie”, zegt Audrey Gaugran van Amnesty tegen de Nigerian News Today. “Shell wist dat er een ongeluk stond te gebeuren in het Bodo-gebied. Vele vissers en boeren hebben hun bron van inkomsten verloren en zijn daardoor diep in de armoede geraakt.”
Amnesty bewees in 2012 dat bij het eerste lek zeker 100.000 olie hebben gelekt. Toen Shell in Groot-Brittannië voor het gerecht werd gedaagd, moest het uiteindelijk toegeven dat de eigen berekeningen niet klopten, vooral over het feit hoeveel olie er in het Bodo-gebied is vrijgekomen. Bij die rechtszaak moest Shell ook toegeven dat ze daar al in 2002 van op de hoogte was.
In juli 2014 was minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking nog op bezoek in Bodo. Milieudefensie, Amnesty en Cordaid hoopten dat ze een cruciale rol kon spelen om de uitvoering van een wetenschappelijk milieurapport van de VN uit 2011 van de grond te krijgen. Dat moet er voor zorgen dat het gebied grondig wordt opgeruimd.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.