10

Shell betaalt gewelddadige onderdrukking Nigeriaanse protesten

Oliegigant vervuilt in Afrika niet alleen milieu maar smoort ook protest

Shell betaalt in Nigeria gewapende groepen en militairen grote bedragen. De strijders maken zich schuldig aan mensenrechtenschendingen. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek verricht door een internationale groep organisaties.

Een van de organisaties, Milieudefensie, schrijft in een persbericht

Shell heeft de afgelopen tien jaar bijgedragen aan het schenden van mensenrechten in Nigeria door gewapende milities te contracteren, blijkt uit een vandaag verschenen rapport van een internationale coalitie van non-gouvernementele organisaties, waaronder Milieudefensie. Het rapport Counting the Costs onthult hoe de stelselmatige financiering van gewapende groepen door Shell in de periode van 2000 tot 2010 heeft bijgedragen aan gewelddadige conflicten. Ook hebben door Shell ingehuurde overheidstroepen zich schuldig gemaakt aan het schenden van mensenrechten van de lokale bevolking, door moord en martelingen. 

Shell betaalde vorig jaar ruim 159.000 dollar aan gewapende millitanten in het dorp dorp Joinkrama 4. Ook betaalde Shell gewapende milities in Rumuekpe, dit geld werd gebruikt in een slepend gewapend conflict, dat uiteindelijk heeft geleid tot de vernietiging van het dorp in 2008 waarbij zestig mensen om het leven kwamen. Geert Ritsema van Milieudefensie: “Keer op keer zien we dat Shell zich in het explosieve Nigeria gedraagt als een olifant in een porseleinkast, met schending van mensenrechten en milieurampen tot gevolg.”

The Guardian: Shell oil paid Nigerian military to put down protests, court documents show

cc-foto: Shell Nigeria

Geef een reactie

Laatste reacties (10)