24

Shell boort klimaatverandering aan

Oliemaatschappij gaat rapporteren over gevolgen klimaatverandering op toekomstige winstcijfers ... Protest zwelt aan tegen Noordpoolboren: 800.000 handtekeningen

Shell komt onverwacht met het plan om klimaatrapportages te gaan opstellen voor aandeelhouders. Ondertussen wordt het protest tegen de Noordpoolpraktijken van de Nederlands-Britse oliegigant groter.


De Volkskrant achterhaalde het nieuws uit de stukken van de komende aandeelhoudersvergadering:

Shell gaat met ingang van 2016 rapporteren wat de klimaatverandering betekent voor de toekomstige resultaten van het bedrijf. Zo wordt jaarlijks gemeld wat de invloed is op het verdienmodel van Shell van maximaal 2 graden opwarming van de aarde, de veilige grens zoals vastgesteld door het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Ook wordt bekeken of de bonus voor de top deels afhankelijk moet worden gesteld van hoe Shell omgaat met de klimaatverandering. 

De rapportage heeft ook te maken met de zogeheten ‘carbon-bubble’, het besef dat de oliemaatschappijen hun almachtige economische positie gaan verliezen als de gevolgen van klimaatverandering duidelijk merkbaar worden. De Shell-top is overigens van mening dat die vlieger niet opgaat. De stap betekent wel dat andere oliemaatschappijen zich genoodzaakt zullen voelen hetzelfde te doen.

Ondertussen zwelt het protest aan tegen de plannen van Shell om naar olie te gaan boren op de Noordpool. Door het smelten van het poolijs, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, wordt exploitatie van de olievelden daar mogelijk. Activisten vrezen een natuurramp van de grootste orde omdat er bij ongelukken tijdens de riskante onderneming amper iets uitgericht kan worden tegen de vervuiling. Binnen enkele dagen hebben bijna 800.000 mensen een petitie getekend waarin de stad Seattle, die acht maanden per jaar dient als thuisbasis voor de poolexpeditie, wordt opgeroepen het olieplatform te weren.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)