Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell dwong medewerkers naar Trump te luisteren en verbood protest

  •  
17-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Duizenden vakbondsleden die dinsdag op het bouwterrein van een nieuwe petrochemische fabriek in Pennsylvania een bezoek van president Trump bijwoonden, werden tevoren gewaarschuwd dat bij wegblijven hun loon ingehouden werd. Ook kregen ze instructies dat er niet geschreeuwd of geprotesteerd of enige andere vorm van verzet getoond mocht worden.
“Je aanwezigheid is niet verplicht,” stond er in een memo die een onderaannemer aan werknemers verspreidde waarin duidelijk werd gemaakt dat alleen zij die opkwamen dagen en hun id-bewijs lieten scannen salaris zouden krijgen. GEEN SCAN, GEEN LOON, schreef een uitvoerder. De Pittsburgh Post-Gazette meldt dat de onderaannemers het aanwezigheidsbeleid kregen opgelegd van Shell. Om de speech van Trump aan te horen moesten arbeiders urenlang staan wachten tijdens lunchtijd, overigens zonder lunch.
“We zijn blij dat we de banen hebben en we zijn blij met het bouwproject,” verklaart een onderaannemer, “de president is de president of je hem mag of niet. We respecteren hem vanwege de functie.” Een vakbondsleider die anoniem wil blijven zegt dat hij geen problemen wilde maken omdat bij wegblijven de schade per werknemer op kon lopen tot 700 dollar, inclusief toeslagen.
Trump maakte van zijn bezoek een campagnebijeenkomst en claimde onder meer dat de bouw van de fabriek aan hem te danken was. In werkelijkheid ging het plan voor de fabriek al onder Obama van start. Trump deed ook een beroep op de vakbonden hem te steunen en riep leden op het kader weg te stemmen als ze dat zouden weigeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.