17

Shell geeft fouten olielek in Nigerdelta toe

Onderhandelingen over schadevergoeding begonnen

Shell heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor vervuiling in de Nigerdelta. In 2008 waren er twee grote olielekkages. Gedurende drie maanden stroomde per dag 2.000 olievaten per dag in het meer. Het drama veroorzaakte flinke sociale en milieukundige problemen. Zo 69.000 mensen leefden in de buurt van Bodo toen de ramp zich voor deed.

In de rechtbank in Londen zijn de Nigerianen begonnen met een proces waarin ze een schadevergoeding eisen van Shell. De oliepijpen van het concern lagen al meer dan vijftig jaar in de grond. Naar eigen zeggen zou een lasdraad zijn gesprongen waardoor ruwe olie vrijkwam. De eerste lek werd begin november 2008 gedicht. Een maand later was het weer raak met dezelfde pijpleiding op dezelfde plek. Deze keer liet Shell de lek op zijn beloop en stuurde pas half februari 2009 experts om te kijken wat er precies aan de hand was.

Onderzoekers die de rampplek hebben geïnventariseerd menen dat in die tijd zeker 280.000 vaten olie gelekt zijn in het gebied. Nenibarini Zabby, hoofd van het centrum voor Milieu, Mensenrechten en Ontwikkeling meent dat de olie de vegetatie op grote stukken land heeft aangetast. “Shell moet de schade van deze mensen compenseren en het milieu dat is aangetast herstellen”, zegt Zabby tegen The Guardian.

Van de inwoners van Bodo werkt ongeveer 80 procent in de visserij. Honderden van hen hebben hun huis en haard de ramp achter geladen en zijn op zoek gegaan naar betere omstandigheden. De Nigerdelta is nu één van sterkste vervuilde regio’s ter wereld. In totaal is meer olie vrijgekomen dan bij de olieramp in de Golf van Mexico.

The Guardian: Shell oil spills in the Niger delta: ‘Nowhere and no one has escaped
cc-foto: Jen Far

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (17)