18

Shell helpt wéér niet

Oliemaatschappij wast handen schoon: 'Olievlek voor de kust van Nigeria is niet van ons'

Een grote hoeveelheid olie is op de kust van Nigeria aangespoeld. Bewoners van diverse dorpen menen dat de olie afkomstig is van het Bonga-veld, een olieveld zo’n 120 kilometer van de kust van Nigeria, dat in handen is van Royal Dutch Shell. In december is het Bonga-veld na een grote olielek gesloten. Shell meent nu dat de aangespoelde olie niet afkomstig is van het Bonga-veld en weigert de olie op te ruimen. De bewoners zijn op hun eigen mankracht aangewezen. Ze verzamelen zich en proberen de rotzooi zoveel mogelijk te op te ruimen om de schadelijke gevolgen voor de natuur en visserij te beperken.

Oliemaatschappij Shell verklaart dat het na het olielek vijf schepen heeft ingezet om ervoor te zorgen dat niets aan kust zou spoelen. Zowel lokale bewoners als milieuorganisaties beweren echter het tegenovergestelde.

Shell-woordvoerder Precious Okolobo verklaart tegenover persbureau Reuters:

We zijn ervan overtuigd dat de olie op het strand niet van Bonga komt. We hebben elke dag aanzienlijke vooruitgang geboekt met het ontvlokken van de olie. We zijn er zeker van dat geen olie van die leeftijd, kleur en samenstelling die is aangespoeld, van ons is. Momenteel verzamelen we monsters die zullen worden onderzocht om te bewijzen dat dit geen Bonga-olie is.”

Volgens Okolobo is de olie van ‘een derde partij’. Mogelijk een schip dat door het zojuist schoongemaakte gebied voer.

Het Bonga-veld was verantwoordelijk voor 200.000 olievaten per dag. Dat is zo’n tien procent van Nigeria’s maandelijkse oliestroom.

Foto: Nigeria, 31 december: Een man haalt zijn handen door een vat ruwe olie tijdens een protest tegen Shell. Naar schatting zijn zo’n 40.000 vaten ruwe olie in zee terecht gekomen bij het Bonga-olielek

MSNBC: Coastal villages in Nigeria protest as crude oil washes ashore

Geef een reactie

Laatste reacties (18)