4

Shell in het Poolgebied: een komedie van fouten

'Als zij zeggen dat ze de beste in de wereld zijn, moeten we misschien concluderen dat het niet mogelijk is'

Shell was erg blij toen ze een vergunning van de Amerikaanse overheid binnensleepten om te gaan proefboren in het Noordpool gebied. En ze vonden het ook terecht, want als er één bedrijf was wat die klus kon klaren, dan waren zij het wel. Zo vonden ze zelf. Sindsdien is er sprake van een ‘komedie van fouten’.


Dieptepunt was tot nu toe wellicht het losgeslagen en op drift geraakte booreiland, maar het laatste probleem heeft wellicht nog grotere consequenties. Om alle materiaal in het gebied te krijgen, maakt Shell gebruik van twee grote Finse ijsbrekers. Maar in een van die twee is nu een groot gat geslagen. Dat betekent mogelijk dat het bedrijf op zoek moet naar een nieuwe ijsbreker, maar daarmee voldoen ze niet langer aan de voorwaarden van de afgegeven vergunning.

Dat betekent dat als het zo ver komt, er een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. Die zou kunnen worden geweigerd, gezien het grote aantal fouten dat al is gemaakt. Maar ook als de vergunning alsnog weer wordt verleend, zal er sprake zijn van een enorme vertraging.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)