Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell maakt wel winst, maar betaalt geen winstbelasting in Nederland

  •  
21-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
619 keer bekeken
  •  
14807800057_10b592fb55_z
Shell betaalt geen winstbelasting in Nederland, terwijl het bedrijf wel degelijk flinke winst maakt. Over de 1,3 miljard euro winst die in 2017 op Nederlandse bodem werd verdiend met onder meer benzinestations en de raffinaderij werd geen cent winstbelasting betaald, met dank aan de legale aftrekposten in het Nederlandse belastingsysteem. Desondanks vinden president-directeur Marjan van Loon en uitvoerend vice-president taxatie Alan McLean dat Shell in Nederland eerlijk belasting betaalt, zo stellen zij in Elsevier.
Het feit dat Shell zich blijkbaar legaal onder de winstbelasting uit kan wurmen staat los van de omstreden deal die Shell trof met de Belastingdienstdienst, waardoor het bedrijf jarenlang in totaal ruim 45 miljard euro aan dividend naar haar aandeelhouders mocht doorsluizen via het Britse Kanaaleiland Jersey en de Nederlandse staat 7 miljard euro misliep. Wereldwijd rapporteerde Shell over 2018 een nettowinst  van 23,3 miljard euro en bijna 16 miljard aan dividenduitkeringen.
Cc-foto: Mike Mozart
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.