Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell ontweek miljarden dividendbelasting met toestemming Belastingdienst

  •  
16-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
9225538975_973ffda955_z
Olie- en gasmaatschappij Shell sluisde de afgelopen 13 jaar ruim 45 miljard euro aan dividend naar haar aandeelhouders via het Britse Kanaaleiland Jersey, waardoor de Nederlandse staat 7 miljard euro misliep. De Nederlandse Belastingdienst gaf hier toestemming voor, meldt dagblad Trouw.
Shell bestond voor 2005 formeel nog uit twee bedrijven: het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie. De fusie zou de voornamelijk Britse aandeelhouders van Shell Transport and Trading een veel lagere winstuitkering (dividend) opleveren, omdat Groot-Brittannië geen dividendbelasting kent en Nederland wel. Om de vorming van Royal Dutch Shell niet in gevaar te brengen, werd besloten het dividend van Shell Transport and Trading via Jersey naar de Britse aandeelhouders te sluizen en de Nederlandse fiscus te omzeilen.
Shell stelt volledig in lijn met de fiscale wet- en regelgeving te opereren:
Het recht om dividendbelasting te heffen op dividenden betaald aan aandeelhouders van de voormalige Britse moedermaatschappij heeft nooit bestaan in Nederland. Het effect van het dividend access mechanism was simpelweg dat deze situatie na de samenvoeging van de moedermaatschappijen werd voortgezet.
Volgens UvA-hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek zijn de belastingafspraken hoogstwaarschijnlijk onwettig en zouden zij geen stand houden voor een rechter. Hij publiceert er volgende week een wetenschappelijk stuk over in het Weekblad Fiscaal Recht.
GroenLinks vraagt om een parlementaire enquête over het coalitiebesluit om de dividendbelasting af te schaffen. GroenLinks-leider Jesse Klaver schrijft op zijn Facebook-pagina :
De beerput rond de afschaffing van de dividendbelasting gaat helemaal open. Onderzoek van Trouw laat zien dat de verstrengeling tussen Shell en de politiek nog veel dieper zit dan we tot nog toe wisten. Zo blijkt dat Shell in 2004 een geheime deal sloot met de Nederlandse belastingdienst om aandeelhouders vrij te stellen van de dividendbelasting. Die geheime afspraak tussen Shell en de belastingdienst was waarschijnlijk tegen de wet. 7 miljard euro – ja, zeven miljard euro aan belastinggeld – kwam op deze manier terecht in de zakken van Shell-aandeelhouders, in plaats van ten goede aan het Nederlandse onderwijs, de zorg of de politie. En nu er steeds meer kritiek ontstaat op dit soort belastingontwijking, heeft Shell het voor elkaar gekregen om de coalitie te overtuigen de dividendbelasting helemaal af te schaffen. Wat gaat er mis in een democratie als één bedrijf zo machtig is dat het voor zichzelf de regels mag maken? Hoe kan het dat een multinational illegaal een miljardendeal kan sluiten, terwijl burgers iedere cent moeten terugbetalen als er een foutje gemaakt wordt met de kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag? In wat voor een land leven we als de grootste partij van Nederland de bijstand wil verlagen, maar wel toestaat dat aandeelhouders belasting ontlopen? De hele zaak rond de dividendbelasting stinkt. Het is de geur van vriendjespolitiek die rond dit dossier hangt. Feitelijke informatie die voor de Tweede Kamer wordt verborgen. CEO’s die er hun hand niet voor omdraaien om de premier onder druk te zetten. Een bedrijf dat wetenschappers betaalt om een rapport te schrijven dat hun zaak bepleit. Een rapport dat vervolgens de basis vormt voor het afschaffen van een belastingmaatregel. Dit klopt niet. Dit hele proces klopt van geen kant. Dit is niet hoe ons land bestuurd zou moeten worden…
SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een ‘stinkende deal’ en noemt premier Mark Rutte ‘een loopjongen van het grootkapitaal’:
…Genoeg is genoeg. Keer op keer blijkt dat de hoge Haagse heren vooral de belangen dienen van de rijkste 10%. Hun rijkdom en macht wordt beschermd, maar er is ook een Nederland voor de 90%. Van ons wordt steeds meer gevraagd, maar we krijgen er minder voor terug. Shell hoort niet de baas in Nederland te zijn, dat horen wij te zijn. Niet de belangen van de multinationals horen gediend te worden, maar die van de mensen. Dit soort schimmige, stinkende deals moeten direct verboden worden. En Shell: laat ze de 7 miljard terugbetalen, tot de laatste cent!
Cc-foto: Abdallah
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.