17

Shell saboteert rapportages olielekken

Multinational overdrijft sabotage in Nigeria en zwakt eigen verantwoordelijkheid af

Shell manipuleert de onderzoeken naar de enorme schade die de Brits-Nederlandse multinational veroorzaakt in Nigeria. Dat stellen Amnesty International en het Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) op basis van eigen onderzoek.

SUNDAY a Fisherman from Bodo Nigeria after the Shell Oilspill from Rob Brouwer on Vimeo.

De Volkskrant meldt:

Er wordt vaak een loopje genomen met de oorzaak van lekkages, de omvang van de vervuiling of de wijze waarop de oliesmurrie wordt opgeruimd, aldus het rapport. Zogenoemde officiële onderzoeksrapporten kunnen ‘zeer subjectief, misleidend of ronduit onjuist’ zijn, zegt Accufacts, een onafhankelijke Amerikaanse specialist in olielekkages, die de betreffende rapporten tegen het licht hield.

Zo ontdekte Amnesty met behulp van experts dat lekken die Shell toeschrijft aan sabotage in werkelijkheid veel waarschijnlijker het gevolg zijn van corrosie van oude pijplijdingen. Rechters baseren zich vaak op de officiële rapporten die door Shell gemanipuleerd worden. Lokale vissers en boeren die hun levensonderhoud bedreigd zien door de ernstige vervuilingen krijgen daardoor lagere of zelfs helemaal geen schadevergoeding.
Volgens Amnesty is Shell na een golf van internationale kritiek het laatste jaar wel opener geworden over de schadelijke gevolgen van de oliewinning.

Al Jazeera: Shell accused of misreporting oil spills
Amnesty: Shell’s false claims on Niger Delta oil spills exposed

Geef een reactie

Laatste reacties (17)