Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell speelt met vuur in de Noordzee

  •  
06-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oilrig_300_01.jpg
Olie- en gaslekken komen eens per week voor onthullen nieuwe documenten
Olie- en gaslekken komen bijna iedere week voor in de Noordzee. Dat onthullen nieuwe documenten van veiligheidsorganisatie HSE die toezicht houdt op de oliemaatschappijen in de Noordzee. Bij platformen van Shell deden zich in 2009 en 2010 de grootste lekken voor. Oliemaatschappijen die onder vuur liggen, zeggen alles te doen om hun platformen zo veilig mogelijk te maken, maar onderzoek van de Britse krant de Guardian toont aan dat economische belangen nogal altijd voorrang hebben ten opzichte van de veiligheid.
Sinds de ramp op de Piper Alpha in 1988 waarbij 167 platform medewerkers omkwamen moeten oliemaatschappijen lekken verplicht melden. De Guardian besloot daarom maar eens een kijkje te nemen in de rapportages die veiligheidsorganisatie HSE binnenkreeg. In 2009 en 2010 hebben meer dan honderd olie- en gaslekken plaatsgevonden die van zo’n grote omvang waren dat ze dodelijk hadden kunnen zijn.
Op twee platformen die door Shell en het Franse bedrijf Total worden beheerd komen de meest frequente lekken voor. Dat terwijl Shell directeur Peter Voser afgelopen november nog meende dat veiligheid Shell’s eerste prioriteit is. De documenten laten echter zien dat er de afgelopen twee jaar zeven lekken waren, waarvan de ergste op 26 april 2010. Daarbij ontsnapte vier ton gas waarna de productie werd stilgelegd. Shell heeft vaker problemen met de pomp bij Brent Charlie. De situatie is nu zelfs zo nijpend dat HSE afgelopen vrijdag moest dreigen om de operaties bij Brent Charlie stil te leggen. Shell’s veiligheidsconsultants Bill Campbell gaf in 2006 toe dat Shell de veiligheidsprocedures in de Noordzee jaren heeft genegeerd.
Een oud medewerker van één van de platforms vertelt dat iedereen formeel verplicht is complicaties te melden, maar dat dit in de praktijk niet voorkomt omdat het de oliemaatschappijen te veel geld kost om de werkzaamheden stil te moeten leggen voor onderzoek. Klokkenluiders zeggen dat de lijst die in handen is van de Guardian nog maar een topje van de ijsberg is. Volgens critici zijn de oudste platformen in de Noordzee het gevaarlijkst.
In Groot-Brittannië neemt de kritiek op de overheid toe die oliemaatschappijen wil toestaan om te boren in de wateren bij de Noordpool. Charles Hendry, Groot-Brittannië’ energieminister zegt dat boren bij Groenland is toegestaan mits oliemaatschappijen de Britse veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Opvallend is dat juist Shell, die veiligheidsmaatregelen aan zijn laars lapt, de leiding heeft in de plannen om te boren in de wateren bij Beaufort en Chukchi.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.