Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell speelt vuil spel in Oekraïne

  •  
06-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
482 keer bekeken
  •  
shellkiev.jpg
Milieudefensie: kabinet moet schaliegasdeal Shell met Oekraïene en betrokkenheid Janoekovitsj onderzoeken
Milieudefensie wil dat de ministers Timmermans en Dijsselbloem onderzoek gaan doen naar de vermoedens van corruptie in een schaliegasdeal tussen Shell en de Oekraïense staat uit 2013. Gisteren deed het Oekraïense parlement een vergelijkbaar verzoek aan haar regering. Het vermoeden bestaat dat er via het contract met Shell geld wordt doorgesluisd naar Janoekovitsj en zijn aanhang Milieudefensie deed vorige week al een oproep aan Shell om het contract met Oekraïne te verbreken wegens milieuschade en vermoedens van corruptie.
Ike Teuling, inhoudelijk medewerker energie en grondstoffen van Milieudefensie:
Shell heeft onder toeziend oog van premier Rutte een schaliegascontract gesloten met Janoekovitsj. Deze ex-president heeft op grote schaal geld verduisterd. De deal met Shell moet volledig worden doorgelicht en wat Milieudefensie betreft zo snel mogelijk van tafel. Naast vermoedens van corruptie veroorzaakt Shell namelijk ook milieuschade in Oekraïne door het toepassen van technieken die in Nederland verboden zijn.” 
Shell sloot in januari 2013 in Davos in bijzijn van premier Rutte een contract voor schaliegaswinning met de Oekraïense staat en het Oekraïense bedrijf Nadra Yuzivska LLC. Dit bedrijf deelt voor de helft mee in de winsten en is voor 90 procent in handen van de staat. 10 Procent van dit bedrijf is echter in handen van een schimmig bedrijfje genaamd SPK Geoservice, waarvan vermoedens bestaan dat het als dekmantel fungeert voor het doorsluizen van geld naar Janoekovitsj en zijn aanhang.
Milieudefensie en haar zusterorganisatie Friends of the Earth Oekraïne doen al enkele maanden onderzoeken naar de Oekraïense boorlocaties van Shell. Zij ontdekten dat vervuilde boorvloeistof en frackwater daar worden opgeslagen in bassins in de open lucht, die slechts met een laag plastic van de ondergrond gescheiden zijn. Dit is in Nederland verboden wegens de gevaren voor het milieu en de gezondheid van omwonenden.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.