18

Shell stopt met boren naar olie in Noordpoolgebied

Omstreden proefboringen vallen tegen… Milieuorganisaties wereldwijd opgelucht: 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'

Shell trekt de stekker uit een aantal omstreden proefboringen in het Noordpoolgebied wegens tegenvallende resultaten. Dat heette bedrijf maandagochtend bekend gemaakt.

Het olieconcern is gestopt met de veel bekritiseerde boringen omdat de resultaten teleurstellend waren. Daarbij waren ook de hoge kosten een probleem en het feit dat het bedrijf zich aan allerlei strenge milieuregels moest houden. De boringen in Alaska hebben voor Shell een waarde van ongeveer drie miljard euro.

De oliegigant had half augustus officieel toestemming gekregen om te boren in Alaska in de Tsjoektsjenzee, waar volgens het bedrijf veel olie zit. Dit tot grote zorgen en groot verzet van milieuorganisaties wereldwijd die vrezen voor aantasting van de natuur en tegen het winnen van fossiele brandstoffen zijn. Volgens hen is het risico op een milieuramp met ernstige gevolgen voor natuur en milieu veel te groot.

Maar de kritiek kwam ook uit een andere hoek. Zo uitte een ex-topman van BP ook zijn twijfels bij de pogingen van Shell om in het Noordpoolgebied te boren. Boren naar olie in dit gebied is riskant vanwege de kwetsbare natuur, erg duur en niet goed voor het imago van Shell, was zijn reactie op de plannen van het oliebedrijf.

Opluchting
Milieuorganisaties en politici wereldwijd reageren opgelucht op Twitter en sommigen spreken voorzichtig de hoop uit dat dit misschien een begin van een weg naar een fossielvrije wereld zou kunnen zijn.

Europarlementariër Bas Eickhout is opgetogen met het goede nieuws:

Shell verslikt zich in de Noordpool. Het zoveelste voorbeeld dat Shell met haar olie- en gasstrategie een doodlopende weg bewandelt. De risico’s om te boren in zo’n kwetsbaar gebied zijn ongehoord. Dat Shell hierbij klaagt over ‘onvoorspelbare’ regels, laat zien hoe Shell het zicht op de realiteit heeft verloren: het tijdperk van fossiele energie nadert zijn einde.

In de Volkskrant zegt Greenpeace campagneleider Faiza Oulahsen:

Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu.

Het WNF twittert: ‘Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.’

Strategisch belang
Maar volgens Shell is Alaska nog nog steeds een belangrijk strategisch oliegebied dat van belang is voor de groeiende energiebehoefte in Amerika. En de vraag is nog of dit een einde van de boringen op de langere termijn is. Eind september is namelijk sowieso het einde van het boorseizoen.

cc foto: U.S. Pacific Command

Geef een reactie

Laatste reacties (18)