Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shell trekt fors de portemonnee voor Nigerdelta

  •  
04-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Niger_300.jpeg
Het olieconcern draagt de kosten die op 150 tot 500 miljoen dollar worden geschat
Het is voor het eerst dat in de Niger-delta, een van de vuilste gebieden ter wereld, een dergelijke overeenkomst is gesloten
De overeenkomst tussen Shell, de lokale bevolking en lokale milieuorganisaties is tot stand gekomen op initiatief van Bert Ronhaar, voormalig Nederlands ambassadeur in Nigeria. Het akkoord werd donderdagavond getekend in Port Harcourt in de Nigerdelta. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte het nieuws bekend op de site van haar ministerie.
Landkaart_Delta_300
Volgens Ploumen stonden de twee partijen aan het begin van de onderhandelingen ‘met de rug naar elkaar’, en was het aan Ronhaar te danken dat zij bijdraaiden. De ambassade in Nigeria faciliteerde de besprekingen en betaalde het secretariaat van Bodo; ze stak er 350 duizend euro in. Olieramp in Niger-delta
De lekkages in Bodo zijn maar een klein deel van de eindeloze reeks olielekkages in de uitgestrekte delta. Die lekkages gaan nog steeds door. In januari meldde Amnesty International dat bij Shell vorig jaar 204 olielekkages in de delta waren opgetreden. Het Italiaanse ENI rapporteerde zelfs 349. In grote lijnen zegt de lokale bevolking dat de oliemaatschappijen de boel moeten opruimen en de schade moeten vergoeden. Shell stelt steevast dat oliedieven het grootste deel van de lekkages veroorzaken. Het concern heeft meermalen gezegd dat het af wil van de olievelden in de Nigerdelta.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.