23

Shell verzet zich tegen anticorruptiewet VS

Meer financiële transparantie zou 'miljardenschade' voor het bedrijf betekenen

Olie- en gasconcern Shell verzet zich tegen geplande nieuwe Amerikaanse regelgeving die corruptie onder dubieuze regimes moet terugdringen. Volgens de ‘Dodd-Frank-wet’ moet alle geldstromen van olie- en gasproducerende bedrijven naar het Buitenland inzichtelijk gemaakt worden. Shell wil graag een uitzonderingspositie omdat het vreest miljarden dollars te verliezen.

De Dodd-Frank-wet is bedoeld om corruptie tegen te gaan. Het achterliggende idee is dat overheden en overheidsfunctionarissen geneigd zullen zijn de inkomsten uit de gas- en olie-industrie ten goede te laten komen aan de bevolking, als deze geheel transparant is. Critici betogen al jaren dat de bevolking niet evenredig profiteert van de winsten.

Shell eist nu een uitzonderingspositie. Dat blijkt uit de brief die het bedrijf stuurde aan de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission. Landen waar de wetgeving dergelijke openheid verbiedt, zouden een uitgezonderd moeten worden van de wet, aldus Shell. Op dit moment zou dat inhouden dat China en Qatar geen openheid van zaken zouden hoeven te geven. De Amerikaanse United States Agency for International Development stelt echter dat ‘elke overheid die de luiken dicht wil houden,  de wetgeving zou kunnen aannemen die openbaring van dergelijke transacties verbiedt’.

Financieel Dagblad: Shell vreest anticorruptiewet VS

cc-foto: Shell

Geef een reactie

Laatste reacties (23)