Laatste update 15:10
81

‘Shell zet NAM op afstand, kan zo schadebetalingen Groningen vermijden’

Olieconcern Shell heeft aardgasdochter NAM op afstand geplaatst. Ongemerkt. Hierdoor is het oliebedrijf volgens deskundigen niet langer aansprakelijk voor de schikkingen die NAM met Groningers treft omtrent de aardbevingschade. Als de deskundigen gelijk hebben, is dat een groot probleem: de NAM heeft zelf niet voldoende reserves in huis om de schikkingen te kunnen betalen. De enige manier om dat te kunnen doen, is het opschroeven van de gasproductie. Ofwel: dweilen met de kraan open. Bovendien wil minister Wiebes de gasproductie terugschroeven, om zo ook tegemoet te komen aan de eis van de gedupeerde Groningers.

Shell heeft begin juni 2017 de zogeheten 403-aansprakelijkheidsverklaring voor de NAM ingetrokken, schrijft dagblad Trouw. Dat is kort nadat de rechtbank de NAM schadeplichtig hield. Verborgen in het jaarverslag van Shell Nederland staat: “Daarmee is Shell niet langer aansprakelijk voor schulden van de Nam die het gevolg zijn van rechtshandelingen na die intrekking.” De schikkingen en overeenkomsten die voor juni 2017 zijn getroffen, zijn dus nog wel rechtsgeldig, maar voor nieuwe overeenkomsten kan de NAM niet meer bij Shell aankloppen.

Shell doet de zaak overigens af als ‘puur een kwestie van jaarrekeningenrecht’. Omdat de NAM tegenwoordig zelf een jaarrekening publiceert. Shell:

De ‘403-verklaring’ die Shell Nederland in het verleden heeft afgegeven, diende ertoe de leveranciers van Nam (…) te beschermen, omdat deze niet in staat waren om de financiële situatie van Nam te beoordelen op basis van een door Nam gepubliceerde jaarrekening. Die jaarrekening is er nu wel.

Trouw: Shell zet de Nam op afstand. Wie draait er straks op voor de schade in Groningen?

Update 15.00
De PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd met minister Eric Wiebes over het bericht dat Shell de 403-aansprakelijkheidsverklaring heeft ingetrokken. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het:

Toonbeeld van maatschappelijk onverantwoord ondernemen. Dit maakt onderdeel uit van een chantagepolitiek. Daarbij heeft Shell gezegd; als wij minder gas mogen winnen, dan vergoeden we ook de schade in het gebied niet meer.

Ik wil van Shell en ook van medeaandeelhouder in NAM, ExxonMobil, horen dat zij de komende jaren garant staan voor Groningen. Wat hier gebeurt is moreel verwerpelijk.

Liesbeth van Tongeren, GroenLinks-Kamerlid, sluit zich hierbij aan. Ze wil dat de staat ervoor gaat zorgen dat de multinational gewoon verantwoordelijk blijft en de rekening niet straks bij de burger belandt:

Wel winsten pakken maar net voordat het op vergoeden aankomt zet deze machtige multinational een klein zinnetje in hun jaarverslag en weg zijn ze.

De actie van Shell leidt op sociale media tot veel woede en de roep om een boycot.

cc-foto: Camron Flanders

Geef een reactie

Laatste reacties (81)