Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Shock: Kinderen van baby-boomers eten staatsruif leeg

  •  
29-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
329 keer bekeken
  •  
babyboomers_300.jpg
Dertigers en veertigers hebben het meeste voordeel van overheid en vergrijzing
Het geweeklaag van 50-minners over ‘egoïstische’ babyboomers die de verzorgingsstaat leegplunderen is volstrekt onterecht. Dat constateert De Pers op basis van harde cijfers.
In een uitvoerig artikel met heldere grafieken zet de krant uiteen dat Generation X, de huidige dertigers en veertigers, het meeste profiteren van de overheid. Dat is opmerkelijk omdat het beeld juist andersom is. De krant raadpleegde daarvoor een uitvoerige studie naar levensstandaarden die deze zomer het licht zag. De resultaten van deze studie van het Centraal Plan Bureau zijn schokkend. Generation X klaagt steen en been dat de babyboomers, verantwoordelijk voor de bevrijdende jaren zestig, zich als parasieten zouden hebben gedragen. De Pers haalt hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Paul van Gessel (45) en BNR-presentator Paul van Liempt (48) aan die er een ‘zeurderig’ boekje over hebben geschreven met de titel ‘Bye bye babyboomers’. Veel van wat ze beweren blijkt gewoon domweg niet te kloppen.
De mensen die dit roepen – welvarende dertigers en veertigers voorop – zijn in hun drift om hun eigen ouders te verketteren, vergeten naar de cijfers te kijken. (…) ‘Het verraste ons ook wel een beetje’, zegt hoogleraar Casper van Ewijk, medeauteur van de studie, over de uitkomst. ‘Maar het is al heel lang zo dat nieuwe generaties rijker zijn dan de vorige.’
Pijnlijk voor de klagers is dat de mensen geboren tussen 1960 en 1980 het meeste geld ontvangen uit de staatsruif, blijkt uit de berekening. Toch staat in het anti-babyboomersboek: ‘Deze X-generatie heeft tot op heden volgens het CPB relatief meer geprofiteerd van de overheid, maar zal de komende decennia ook relatief meer moeten werken en betalen.’ Maar die generatie hoeft helemaal niet meer te betalen, want de berekening van het CPB gaat over de gehele levensloop, daarin is dus ook meegenomen wat de huidige veertigers nog gaan ontvangen.
De klagerige Generatie X profiteert ook het meest van geldverslindende voorzieningen als kinderopvang. Voor de generatie die na hen komt, geboren vanaf 1980, valt er veel minder te te halen.
Het echte probleem zit volgens auteur Jan-Hein Strop in de stijgende kosten van de zorg maar dat kan moeilijk iemand verweten worden: door de stijgende welvaart en wetenschappelijke vooruitgang leven we nu eenmaal langer.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.