12

Shopverslaving schiet door in Amerika

Bijna de helft, zowel mannen als vrouwen, weet niet waarom ze een aankoop heeft gedaan

Shoppen is een blindelings tijdverdrijf geworden. Dat is de conclusie van professor Ramani Durvasula. De hoogleraar psychologie van de California State University ondervroeg duizend mensen over hun shopverslaving. Bijna de helft, zowel mannen als vrouwen, weet bij thuiskomst niet meer waarom ze de aankoop heeft gedaan.

Het komt veelvuldig voor dat wordt gelogen over shopaankopen, sommigen verstoppen de items zelfs voor hun partner of familie. Ook huurgeld blijft niet onaangetast. Verslaafden nemen soms een tweede baan om de schade te herstellen, negeren rekeningen (15 procent) of slaan maaltijden over (14 procent). Dit alles leidt bij 30 procent van de shopverslaafden tot torenhoge schulden. 

Durvasula:

Bij mensen die shopverslaafd zijn, is hun balans verstoord. Ze kunnen geen nee zeggen tegen tijdelijke en directe bevrediging en laten de rest van hun leven uit elkaar vallen. […] We denken niet na over shoppen, het is blindelings tijdverdrijf geworden. In plaats van dat we onze problemen overdenken en achterhalen waarom we zoveel shoppen, consumeren we liever blindelings.”

Het zijn niet alleen de vrouwen die last hebben van shopverslaving. Bij mannen komt het net zo goed voor, al zijn zij meer geïnteresseerd in elektronica en auto’s. Driekwart geeft materialisme aan als de boosdoener voor hun dwangmatige shopgedrag, 70 procent van de respondenten zijn zich wel bewust van hun vluchtige aankopen.

AD: Bijna helft Amerikanen weet reden van aankoop niet

The Daily Mail: Why did I buy this again? Almost half of shoppers can’t remember why they made a purchase by the time they get home

cc-foto: Pawpaw67

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)