Laatste update 12:32
166

Sigrid Kaag toont de wereld het andere Nederland

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) opende maandag de internationale aidsconferentie die voor het eerst sinds 1992 weer in Amsterdam wordt gehouden. Bij het begin van haar speech maakte ze duidelijk dat ze zich niet helemaal aan de officiële tekst zou houden. Haar woorden tot de tal van buitenlandse aanwezigen kunnen gezien worden als een directe reactie op de omstreden en racistische uitspraken van collega-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) die blijk gaf van een bekrompen wereldbeeld.

Waar Blok stelt dat volgens hem verschillende etnische groepen niet vreedzaam kunnen samenleven, hij pleit voor uitsluiting en een beleid uitdraagt gebaseerd op ‘wat heb ik er zelf aan’, neemt Kaag een duidelijk tegengestelde positie in. Ze herstelt het beeld van Nederland als een samenleving die opkomt voor mensenrechten en minderheden. Ze roemt de Dutch Approach, het poldermodel dat tegenwoordig ‘inclusiviteit’ wordt genoemd en er op neerkomt dat alle groepen betrokken worden. Dat model heeft zijn effectiviteit bewezen bij de aanpak van grootschalige problemen en is een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Als Nederland verbinden we ons aan het in stand houden en koesteren van een diverse, inclusieve samenleving. En daarmee tastbare politieke en financiële steun voor gemarginaliseerde gemeenschappen. (…) We zijn succesvol geweest in Nederland. We staan bekend om onze robuuste en inclusieve reactie op aids. Inclusiviteit is waar het omdraait en de oplossing. Die aanpak is bekend geworden als de Dutch Approach. (…) We moeten ons richten op mensenrechten, seksegelijkheid en sociale acceptatie. We moeten moed en vastberadenheid tonen. En jullie kunnen op ons, op mij, de regering van Nederland, rekenen om de daad bij het woord te voegen.

Kaag maakt zo duidelijk dat ze een veel betere ambassadeur is voor de Nederlandse samenleving dan Blok die ervoor gezorgd heeft dat we – om met Bolkestein te spreken – in het buitenland ‘een pleefiguur slaan’.

Bekijk hier de hele speech en openingsceremonie van de aidsconferentie in Amsterdam.

Geef een reactie

Laatste reacties (166)