5

Simpele bloedtest kan depressie vaststellen

Nieuwe test kan baken van verlichting betekenen voor depressieve Nederlanders ... Succes is echter niet gegarandeerd

Amerikaanse onderzoekers komen met goed nieuws voor artsen en mensen die lijden aan een depressie: Een bloedtest kan aantonen of patiënten gebaat zijn bij therapie. Dat schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Translational Psychiatry.

Op dit moment komen mensen met een depressie vaak op een lange wachtlijst terecht voordat ze een intake kunnen krijgen bij een psychiater, maar een bloedtest kan die wachttijd flink verkorten.  Op basis een objectieve analyse van het bloed moet duidelijk worden of iemand depressief is. De arts kan dit zien door het opsporen van specifieke stoffen in het bloed. Een pilot waarbij het bloed van een gelijk aantal depressieve en gezonde mensen leverde een duidelijk verschil op in resultaat.

Een depressie gaat verder dan een ziekte waarbij de patient extreem neerslachtig is: Jaarlijks overlijden er wereldwijd 350 miljoen mensen aan de gevolgen van deze ziekte met veel persoonlijke drama’s tot gevolg.  Ook kost de ziekteperiode van depressieve mensen de overheid onnodig veel geld wanneer eerder aangetoond kan worden of een therapie zinvol is om iemand ‘het licht aan het einde van de tunnel te laten zien’.

Witte Hoogendijk, hoogleraar biologische psychiatrie aan het Erasmus Medisch Centrum:

We vragen al honderd jaar aan mensen hoe ze zich voelen om depressie vast te stellen. Maar de ene vragenlijst is geen enorme vooruitgang op de andere. Dit onderzoek richt zich op een braakliggend terrein in de psychiatrie: een objectieve maatstaf.

Volgens de hoogleraar gaat er iets fout in de hersenen bij een depressie en kan de nieuw te ontwikkelen test uitkomst bieden, maar een gegarandeerd succes levert de test niet op aangezien er ook een niet te traceren oorzaak kan zijn zoals stress. 

Volkskrant Eenvoudige bloedtest kan depressie vaststellen

CC-Foto Marije Geven

Geef een reactie

Laatste reacties (5)