83

‘Sinds we bezuinigen, is de economie verder achteruit gekacheld’

Hoogleraar Ewald Engelen in debat met PvdA-Kamerlid Michiel Servaes

Op de dag dat duidelijk werd dat ons begrotingstekort waarschijnlijk op 3,6% gaat uitkomen debatteren Ewald Engelen en Michiel Servaes over de vraag hoe dat komt en wat er aan te doen. Hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen vindt dat Europa te veel invloed heeft op onze begroting.

Hij is een van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief BurgerforumEU.nl. Hiermee hoopt Engelen dertigduizend handtekeningen te verzamelen, om zo een referendum over de Europese Unie af te dwingen. Op de site geven de initiatiefnemers aan wat ze daarmee hopen te bereiken:

In 2005 stemde ruim 61% van de Nederlandse bevolking tegen de Europese Grondwet. Toch is de macht van de EU sindsdien sterk toegenomen. Ook de eurocrisis leidt weer tot ingrijpende machtsoverdracht van Nederland aan de EU, onder meer op het gebied van begroting en budget. Op nationaal niveau blijft steeds minder politieke zeggenschap over. De democratie raakt steeds verder uitgehold. Dit kan niet zonder uitdrukkelijke instemming van de bevolking. 

In de krachtigste bewoordingen roepen wij Parlement en Regering op om gehoor te geven aan onze wens,

dat de sluipende overdracht van bevoegdheden aan de EU stopt. 
dat indien toch nieuwe bevoegdheden worden overgedragen, een referendum wordt gehouden waarin de Nederlandse bevolking zich over die bevoegdheidsoverdracht kan uitspreken.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)