Laatste update 20:00
12

AD, NOS de mist in: Sinterklaascircus niet vanwege bedreiging gestopt

Het was zijn woord tegen het woord van de stichting waarmee hij aanvankelijk samenwerkte. Toch besloten zowel de NOS als het AD zijn woord voor waar aan te nemen en dus kopte de NOS bijvoorbeeld: ‘Sinterklaascircus Rotterdam gestopt; initiatiefnemer bedreigd’. Geen aanhalingstekens die erop zouden duiden dat het om een citaat ging, niets. Met andere woorden: dit zouden de feiten zijn. Het AD wist ook te vertellen wie de bedreigers waren: mensen uit de buurt. ‘Buurt jaagt circus mét Zwarte Piet de stad uit’ kopte de krant, ook zonder aanhalingstekens als ware dit een vaststaand feit.

Het Sinterklaascircus in de Rotterdamse wijk Spangen is er na een paar dagen mee gestopt. Volgens diverse media zou dat aanvankelijk zijn vanwege bedreigingen aan het adres van de initiatiefnemer. Hij liet weten dat hij bedreigd zou zijn op sociale media en via de telefoon. Hij zou zich niet meer veilig voelen. Reden voor de vermeende bedreigingen: de pieten in het circus zijn de traditionele blackface pieten.

Volgens de initiatiefnemer, Wouter Zuidema, zou hij bovendien ook door de stichting die het circus zou sponsoren, WMO Radar, belazerd zijn, doordat zij kort voor de start van het circus plots zouden hebben geëist dat er roetveegpieten zouden worden gebruikt. De NOS insinueert een correlatie en schrijft stellig:

Zuidema zegt dat hij niet anders kon dan akkoord gaan met de eis, maar gebruikte vervolgens toch Zwarte Pieten in de voorstellingen. Daarop volgden bedreigingen via de telefoon en sociale media.

Het AD meldde dat volgens de circusdirecteur Robert Zinnecker een tent was vernield en dat één van de wagens met verf was besproeid. Nu, een dag later, blijkt de vork anders in de steel te zitten. AD citeerde Zinnecker woensdag nog:

We zijn bedreigd. Ook is een zeil van onze dierentent vernield en een van onze wagens met verf besproeid. We hebben drie nachten lang rond onze spullen gelopen om ze te beschermen. Uiteindelijk kregen we na een gesprek met mensen van het wijkcentrum zwart op wit te zien dat de afspraak was om alleen met roetveegpieten te werken. Wij waren daar niet van op de hoogte. In overleg met dat wijkcentrum hebben we besloten onze tenten af te bouwen.

Zuidema zegt nu dat hij niet persoonlijk bedreigd is. Ook geeft hij toe dat het circus is vertrokken om een aantal andere zaken waaronder miscommunicatie en te weinig bezoekers. Het AD corrigeert nu het aanvankelijke verhaal:

Met sponsor WMO Radar was afgesproken dat alleen roetveegpieten zouden worden ingezet in het circus. Zuidema was het daar niet mee eens. Hij maakte op Facebook zelfs nog reclame voor ‘originele zwarte pieten’ in het Sinterklaascircus. De medewerkers van het circus zouden op hun beurt niet op de hoogte zijn geweest van de afspraken over het uiterlijk van de pieten. De bezoekersaantallen vielen meteen al tegen: het Sinterklaascircus speelde voor een lege tent.

Stichting WMO Radar sprak woensdag de lezing van Zuidema al tegen. Zo zouden de afspraken over het gebruik van roetveegpieten al ruim van te voren zijn gemaakt en was het Zuidema zelf die een dag voor het circus van start zou gaan de samenwerking met de stichting besloot te stoppen. In het NOS-artikel wordt de ontkenning van WMO Radar netjes vermeld, maar wel onder de stellige kop dat het circus ermee stopte vanwege bedreigingen.

Ook de wijkagent corrigeert donderdag het verhaal. Het circus is volgens hem zeker weten niet gesloten vanwege bedreigingen. “Ik ben er 100 procent zeker van dat dat niet het geval is.” Ook hij zegt dat tegenvallende bezoekcijfers de reden waren voor de sluiting.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)