79

Sinterklaasjournaal introduceert zwarte Sint

Zwart-en-wit-scheiding, knecht-en-baas-verhouding in één shot van tafel geveegd ... Dieuwertje kritisch over politieoptreden intocht

In de slotaflevering van het Sinterklaasjournaal figureerde op het laatst naast de Sint op een zwart paard een zwarte Sint op een wit paard. De zwarte Sint was Opa Piet, de pensionado die naar Nederland overkwam om nieuwe pieten, zoals de roetpieten en de clownspieten, het vak te leren. Opa Piet assisteert de Sint omdat de laatste “een beetje moe” is.

Met het einde is een bijzonder einde gekomen aan een reeks Sinterklaasjounaal-edities waar naast de kinderen ook door voor- en tegenstanders van het zwartmaken reikhalzend naar werd uitgekeken.

De redactie van het Sinterklaasjournaal kwam in de zomer bij elkaar om de kwestie door te spreken. “Het grootste deel wilde inmiddels verandering,” verklaarde Dieuwertje Blok bij De Wereld Draait Door. Ze sprak van ‘voortschrijdend inzicht’ want “ook al bedoel je het niet zo, als mensen er last van hebben dan moet je het gewoon veranderen”. Vervolgens zijn de schrijvers aan de slag gegaan en hebben het verhaal bedacht.

Dieuwertje vertelde dat ze al voor de eerste aflevering een dreigbrief ontving, vermoedelijk afkomstig van een ‘boze blanke man’. Ze uitte ook enige twijfel over het massale politieoptreden tijdens de intocht in Gouda. “Mensen stonden daar gewoon met wat spandoeken. En het (politieoptreden) heeft de zaak ook geen goed gedaan. Mensen werden daardoor weer boos omdat ze het allemaal veel te extreem vonden.”

Dieuwertje vertelde dat kinderen nauwelijks iets hebben gemerkt van hoe het Sinterklaasjournaal met de verandering omging. “De fantasie van kinderen is op die leeftijd nog heel erg vrij.” Matthijs van Nieuwkerk prees de aanpak als “zeer geraffineerd”.

Volgens Dieuwertje moet de discussie veel breder gevoerd worden dan Zwarte Piet. Ze zei blij te zijn dat Sunny Bergman met haar documentaire Zwart als Roet heeft laten zien dat de kwestie veel meer gaat over vooroordelen en hoe de samenleving omgaat met huidskleur. “Pas als je je bewust bent van vooroordelen kun je er wat aan doen.”

Geef een reactie

Laatste reacties (79)