11

Sir David Attenborough woest over plannen oliewinning in gorilla-reservaat

Documentaire Leonardo DiCaprio toont bedreigingen voor uiterst kwestbare dieren

Sir David Attenborough, icoon van de BBC natuurfilms, heeft woedend gereageerd op pogingen van een Britse oliemaatschappij om olie te gaan winnen in Virunga, een natuurgebied in de Democratische Republiek Congo.


Attenborough stelde in de Independent on Sunday:

Het zou extreem verontrustend zijn als er in Virunga olie gewonnen gaat worden. Niet alleen zou dat een park bedreigen dat het thuis is van breed scala aan wilde dieren maar het zou ook een verontrustend signaal afgeven over de toekomst van andere werelderfgoed gebieden.

Het gebied van Virunga National Park werd beroemd door Dian Fossey en haar onderzoek naar gorilla’s, populair geworden door de aangrijpende film Gorilla’s in the Mist. Over dat gebied is een door Leonardo DiCaprio geproduceerde documentaire  ‘Virunga’ gemaakt die vanaf deze week te zien is via Netflix. Tijdens het maken van Virunga werd ontdekt dat de Britse oliefirma SOCO international aan het onderzoeken is of olievoorraden in het gebied gewonnen kunnen worden. In september bracht Global Witness een rapport uit over de plannen. In het gebied zijn rebellen actief die door Soco worden betaald, ook een lokale politicus heeft geld ontvangen van het bedrijf. Activisten die praktijken bekritiseerden zijn gearresteerd. Het bedrijf ontkent de plannen en praktijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)