10

Situatie Ivoorkust escaleert

Strijders van Gbagbo vallen VN-militairen aan

De situatie in Ivoorkust is volledig uit de hand gelopen. Strijders van Laurent Gbagbo hebben zaterdag een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Hierbij zijn zes gewonden gevallen. Even leek het er vrijdag op dat Gbagbo de strijd had verloren, maar nu vecht hij hard terug. Bij gevechten in de stad Duékoué zijn naar schatting 1000 mensen gedood. Hulporganisatie Caritas meldt dat deze ook ‘verdwenen’ kunnen zijn. Het Rode Kruis spreekt van 800 doden.

Het grootste deel van Ivoorkust is in handen van Gbagbo’s opponent Alassane Ouattara. Ouattara won in november de presidentsverkiezingen, maar Gbagbo weigert zijn troon af te staan aan hem.

Vrijdag hadden aanhangers van Ouattara ruim 80 procent van het land ingenomen. Even leek het erop dat Gbagbo plaats moest maken voor Ouattara, maar de president van Ivoorkust wist de staats-tv weer in handen te krijgen. NRC Handelsblad schrijft over de situatie:

Maar vandaag duurden de gevechten voort. Vooral rond het paleis zijn zware beschietingen gehoord. Op de staats-tv werd een gewelddadige jongeren-militie, gelieerd aan Gbagbo, geïnstrueerd om twee bruggen in te nemen. Daar zouden honderden gehoor aan hebben gegeven.

Ook hebben strijders van Gbagbo zaterdag in de stad Abidjan een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Hierbij zijn zes VN-militairen ernstig gewond geraakt.

Lees meer over dit onderwerp bij de Britse krant The Guardian: Ivory Coast descends into chaos as ethnic violence leaves 800 dead

Update 3.4 14.00

Frankrijk heeft extra troepen naar Ivoorkust gestuurd. Ook hebben Franse militairen het vliegveld in Abidjan ingenomen. Er wordt rond Abidjan al dagen zwaar gevochten tussen aanhangers van Gbagbo en aanhangers van Ouattara. Frankrijk is sinds 2002 gelegerd in Ivoorkust op grond van overeenkomsten met Ivoorkust en de Verenigde Naties.

Trouw: VN-militairen zwaar gewond door strijders Gbagbo

BBC: Ivory Coast: French forces take over Abidjan airport

cc-foto: Stefan Meisel

Geef een reactie

Laatste reacties (10)