18

Sjoemelende medisch specialisten lachen om fraudeaanpak kabinet

Pakkans en straffen zijn laag, terugbetalen van valse declaraties wordt niet als sanctie gezien

Medisch specialisten dienen bewust foute declaraties in en hebben lak aan de declaratieregels van overheid en verzekeraars, dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Volksgezondheid, dat met medewerking van de specialisten zelf werd opgesteld, en in handen is van RTL Nieuws. Jaarlijks wordt voor miljoenen euro’s gesjoemeld met cosmetische ingrepen en dubbele declaraties, omdat medisch specialisten weten dat ze er toch wel mee wegkomen.

Het rapport noemt voorbeelden zoals cosmetische flapoorcorrecties die als voorbehandeling voor gehoorbeschadiging worden gedeclareerd, of chirurgen die een patiënt met een gebroken pols doorsturen naar een orthopeed maar dan toch zelf een volledige behandeling declareren. De exacte omvang van de fraude wordt nog onderzocht door de NZA, maar het rapport stelt dat dergelijke fraude ‘regelmatig wordt waargenomen’. In sommige gevallen zijn valse declaraties te wijten aan onduidelijke regels, maar  volgens het rapport houden specialisten zich vaker bewust niet aan de regels.

De fraudeaanpak van het kabinet maakt tot nog toe weinig indruk op frauderende medici. Angst om gepakt te worden is er haast niet en ook reputatieschade wordt niet gevreesd. De pakkans wordt evenals de straffen ‘laag’ genoemd. Bij ontdekking hoeven specialisten enkel het teveel betaalde bedrag terug te betalen ‘en dat wordt niet als sanctie gezien’. Harde sancties zoals boetes maken wel indruk, maar worden nauwelijks opgelegd.

Het ministerie wil pas reageren op de inhoud van het rapport nadat het NZA onderzoek heeft kunnen doen naar de omvang van fraude. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, PVV en SP wil nu al gerichte boetes voor de artsen, maatschappen of afdelingen die bewust de declaratieregels overtreden. Tot nop heden zijn er alleen boetes voor ziekenhuizen als geheel opgelegd.

De Orde van Medisch Specialisten die meewerkte aan het rapport zegt zich niet te herkennen in hoe het in het rapport is opgeschreven:

Foute declaraties komen vooral door het ingewikkelde systeem waarin medisch specialisten en ziekenhuizen een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)