Laatste update 16:01
93

Ska Keller, leidster Europese Groenen, wast Jeroen Dijsselbloem de oren

De puinruimer van de eurocrisis, minister van Financiën en eurogroep-voorziter Jeroen Dijsselbloem, pakt mensen met lage inkomens aan en laat intussen belastingontwijkende multinationals ongemoeid. Hij ziet er streng op toe dat landen als Griekenland zoals hij dat noemt ‘hun huiswerk’ doen, oftewel het doorvoeren van draconische bezuinigingen die de zwaksten treffen, maar komt de afgesproken schuldenverlichting met die landen zelf niet na. Dat betoogde Ska Keller, leider van de 51 zetels tellende fractie van De Groenen/Vrije Europese Alliantie in het Europees parlement.

Harde beschuldigingen maar de politica bewaarde de uitsmijter voor het laatst. Dijsselbloem had met zijn onlangs gedane populistische uitspraak ‘je kunt niet eerst je geld aan drank en vrouwen uitgeven en dan om steun vragen’ de helft van de Europese bevolking beledigd. Het betekent immers dat hij vrouwen als objecten ziet waar je geld aan uitgeeft. Zo zult u herinnerd worden, wreef ze hem fijntjes in, met een verwijzing naar het nu in zicht geraakte einde van zijn tijd als eurogroep-voorzitter.

De PvdA’er, die na weken nu pas in het Europarlement verscheen omdat hij eerder ‘geen tijd’ had, herhaalde de excuses die hij al eerder heeft gemaakt en bezwoer dat zijn opmerking helemaal niet gericht was geweest aan Griekenland en andere zuidelijke landen.

Trouw schrijft:

Niettemin bleef een lichte vorm van onvrede rondhangen in het parlement. Esther de Lange (CDA) maakte van de Koningsdag-gelegenheid gebruik om koningin Máxima te citeren. De Lange noemde de uitspraak van Dijsselbloem ‘een beetje dom’.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)